«Trines mat» kom i 2013, er solgt i 155.000 eksemplarer, og det er viktig å føye til så langt. For boken selger som bare det fortsatt og endte med å bli fjorårets mest solgte norske bok, i konkurranse med bøker i alle sjangre. Med 50.000 solgte eksemplarer på et halvt år er oppfølgeren «Trine mat 2» i ferd med å bli en ny boksuksess for trønderen som hoppet av jobben som jurist for å bli kokebokforfatter og blogger på heltid.

Bloggen til Trine er like stor som en middels avis

Begge er bestselgere

- Det er egentlig vanskelig å si hva som er årsaken til at begge kokebøkene selger så bra, og det er litt spesielt at den første boken selger bedre det andre året, enn det første. Noe kan selvsagt forklares med at den ble satt ned i pris etter hvert, men like fullt er salgstallene utrolige, sier Sandberg som synes det er kjempeartig at også den andre kokeboken har slått an. Den ligger nå på fjerdeplass over de mest solgte bøkene i Norge ifølge Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

- Det er langt fra noen selvfølge at oppfølgeren også skulle bli så godt mottatt, og mange av oppskriftene er jo tilgjengelige på bloggen, det gjelder begge bøkene. Men det er vel noe med det å ha en bok å holde i, sitte og bla i og kanskje notere litt i.

For Sandberg handler det om å by på gode oppskrifter som fungerer for folk flest, og at de treffer folk i hverdagen.

Ikke mobb gulrota mi

Enkle retter for travle folk

- Det som har overrasket meg mest er at det er hverdagsrettene som har slått best an. Jeg startet bloggen med å legge ut oppskrifter på festretter, men folk trenger åpenbart inspirasjon til å lage hverdagsmat, sier kokebokforfatteren som selv måtte legge om kostholdet til langt enklere hverdagsretter da hun fikk sitt tredje barn i 2008. Mange av disse rettene har hun delt på bloggen og i kokebøkene.

- I «Trines mat 2» er det mer bakst og jeg har samlet de beste bakeoppskriftene mine. Den mest populære oppskriften er en grunndeig som du kan bruke til alt mulig av boller, kanelsnurrer og så videre, sier Sandberg som er på vinterferie og selv finner ekstra tid til nettopp baking.

Gikk inn i Kampen da broren døde

Tid for baking

- Det er alltid hyggelig med fersk gjærbakst i vinterferien. Og vafler. De kjappe, enkle kyllingrettene er også veldig populære akkurat nå. Det samme gjelder fiskeretter. Skreisesongen er i full gang, og folk er flinke til å utnytte råvaretilfanget når det på sitt beste. Hun anbefaler folk å lage store gryteretter og supper i ferien. Og gjerne bake litt ekstra.

- Du selger flere kokebøker her til lands enn Jamie Oliver, hva tenker du om det?

- Det er jo veldig artig. Jeg kikket mye på Jamie Oliver før, han har jo en enorm produksjon og favner gjerne de nye trendene, sier kokebokforfatteren og matbloggeren som har gjort braksuksess med tradisjonell hverdagsmat helt uten å slå seg på trender eller spesielle retninger.

Masterchef-kjendis skryter av maten i Trondheim

Her er Trines vinterferietips:

B A C O N S U R R E T K Y L L I N G

ME D E P L E O G B A L S A M I C O S A U S

Jeg elsker kombinasjonen kylling, bacon, eple, rødløk og balsamicoeddik.

Og når alt puttes i én og samme form og stekes i ovnen, ja da blir det nesten

magisk!

Bruk små poteter av omtrent lik størrelse, del dem i to og legg dem i et stort

ildfast fat eller i stekeovnens langpanne. Ringle over litt olivenolje og rør litt i

potetene, slik at alle er godt dekket. Krydre med salt og pepper, og stek ved

225 grader (varmluft), midt i ovnen i ca. 20 minutter – til potetene er nesten

møre.

Mens potetene koser seg i ovnen, deler du kyllinglårene/-filetene i to på

tvers, i omtrent jevnstore biter. Krydre med nykvernet sort pepper og ørlite

salt. Surr en skive bacon rundt hver kyllingbit og stikk gjerne en tannstikker

for å holde det hele sammen. Stekes på middels varme på alle sider, til

baconet er gyllent.

Fres rødløken i litt smør eller olje, til den er blank og myk. Tilsett eplebåtene

etter et par minutter og la dem surre med.

Ta det ildfaste fatet med potetene ut av ovnen og senk varmen til 200 grader

(over- og undervarme). Fordel kyllingbitene og grønnsakene over potetene

og dryss pinjekjernene over. Dryss gjerne litt frisk timian og dra et par drag

med pepperkverna over det hele – og la formen stå midt i ovnen i 10–15

minutter, til kyllingen er gjennomstekt.

Kok balsamicoeddik og hvitvin til omtrent halvparten har fordampet. Pisk

inn smøret, litt etter litt. Smak til med salt og pepper. Sausen bør ikke koke

etter dette, men holdes varm.

Rop på resten av gjengen og si at middagen er ferdig. Sett formen og sausen

på bordet – og nyt!

BACONSURRET KYLLING

• ca. 700 g utbenet kyllinglår

eller kyllingfilet, delt i to

• ca. 500 g småpoteter, delt i to

• 8 baconskiver

• 2 rødløk, i båter

• 2 epler, i båter

• smør eller olje til steking

• 2 ss pinjekjerner

• salt og pepper

• frisk timian

BALSAMICOSAUS

• 3/4 dl hvitvin

• 3/4 dl balsamicoeddik

• 2 ss smør

• salt og pepper

4 porsjoner ca. 40 min

G R U N N O P P S K R I F T

SØT G J Æ R D E I G

Det aller beste resultatet får du dersom du benytter en kraftig kjøkkenmaskin

med stor bakebolle og eltekrok. At deigen blir eltet lenge er nemlig

et must dersom den skal bli fin og smidig. Du kan lage søt gjærdeig uten

kjøkkenmaskin også, men da må du belage deg på en real treningsøkt.

• Ca. 950 g hvetemel

• 5 dl melk (ca. 25 grader)

• 25 g gjær (gjerne rød type)

• 150 g sukker

• 1 ts malt kardemomme

• ca. 1/2 ts salt

• 1 egg

• 150 g smør, i terninger

KORTVERSJONEN

1. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin

med eltekrok og elt i 10 minutter.

2. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.

3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving

i ca. 1 1/2 time.

4. Bak ut deigen og sett på bakepapirkledd bakebrett.

5. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter.

6. Stekes som angitt i oppskriften, og avkjøles på rist.

Baconsurret kyllinglår Foto: Foto Trine Sandberg
Gjærbakst, grunnoppskrift Foto: Trine Sandberg
Kanelsnurrer Foto: Trine Sandberg