Da den Oscar-vinnende regissøren Alexander Payne var hedersgjest under filmfestivalen Kosmorama i 2011, dro han på båttur rundt Fosen for å se på mulige filminnspillingssteder til science fiction-filmen «Downsizing».

Regissøren har jobbet med filmprosjektet i mange år, og planen er at innspillingen skal starte til høsten. Per Henry Borch er linjeprodusent på «Downsizing» og jobber med å legge til rette for filminnspilling i Norge.

- Da Alexander Payne var i Norge under Kosmorama reiste han langs kysten fra Trondheim til Bergen for å se på aktuelle områder å filme. Vi har ikke definert stedene som eventuelt skal benyttes enda, sier Borch.

- Fosen er vakkert, mens den tyske bunkeren var ekstrem bisarr og fascinerende, sa Payne i 2011. Her kan du lese mer om regissørens reise med åpen høyhastighetsbåt til Fosen.

- Kan stryke Norge

Onsdag ble det kjent at «Downsizing» er tildelt 4,5 millioner av totalt 45 millioner fra den nye insentivordningen for film- og serieproduksjoner. Filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» fikk resten av potten på 40,5 millioner kroner. 4,5 millioner er under halvparten av beløpet det amerikanske filmselskapet Paramount Pictures søkte om. Nå frykter Borch det kan spøke for den norske delen av prosjektet.

- Vi ble kjent med dette onsdag, så det må fordøyes i USA før vi vet hva som vil skje videre. Når man får under 50 prosent av det man ønsker, vil det bety at det får konsekvenser. Det vil ta noen dager før vi får svar på hva som vil skje, sier Borch.

Nå er spørsmålet hvor mye av de planlagte opptakene i Norge som vil la seg gjennomføre.

- Det kan hende Payne stryker Norge, legger Borch til.

Matt Damon skal spille hovedrollen i «Downsizing». Handlingen finner sted i nær framtid og mennesker er i stand til å krympe seg til 1/8 av deres størrelse. Dette gjør de for å bekjempe overforbruk og den raske utarmingen av jordens ressurser.

- Tap for distriktene

Borch ble ikke overrasket, men skuffet da han fikk høre vedtaket fra Norsk filminstitutt.

- Jeg er skuffet på vegne av bransjen, NHO reiseliv, Innovasjon Norge og Distrikts-Norge. Jeg føler dette er korttenkt, sier Borch som mener den norske insentivordningen ikke fungerer slik den er lagt opp i dag. Ved å ikke legge bedre til rette for at utenlandske produksjoner skal filme i Norge, går landet glipp av verdifull reklame.

- Vi går glipp av både turisteffekt og markedseffekt. Norge går glipp av en type reklame som ikke kan kjøpes for penger, sier Borch.

Linjeprodusenten mener dette er et spesielt stort tap for distriktene.

- I dag er det behov for arbeidsplasser i distriktene, og det er nettsopp distriktene som ville vært vinneren om internasjonale filmprosjekt hadde blitt lagt til Norge. Dette er et ordentlig stort skudd for baugen.

Adresseavisen har vært i kontakt med den ansvarlige for «Downsizing» i Paramount Pictures. Filmselskapet har ikke noen kommentar på nåværende tidspunkt.

Den Oscar-vinnende regissøren Alexander Payne besøkte Trondheim i 2011 da han var hedersgjest under Kosmorama. Foto: Terje Visnes