- En kort stund før de skulle reise fra Gaza på lørdag, fikk de beskjed om at moren ble nektet utreisetillatelse fra Gaza. En 13-åring kan ikke reise fra Gaza alene. Det er uklart for oss hvorfor dette skjedde og vi er svært overrasket over at en 13-åring blir forhindret i å delta på en internasjonal filmfestival, sier direktør for Kosmorama filmfestival Silje Engeness til Adresseavisen.

Qais Attallah er skuespiller i filmen «Idol», som er karakterisert som en feelgoodfilm fra Gaza i programmet for Kosmorama. Filmen er inspirert av den sanne historien om Mohammad Assaf, som ble verdenskjent som den første vinneren fra Gaza av Arab Idol i 2013.

13-årngen deltok på et lignende arrangement da filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto, Canada i september 2015. Hvorfor han blir nektet utreise når han skal til Trondheim og Norge kun seks måneder senere, synes Engeness er vanskelig å forstå.

Første visning tirsdag

Den unge skuespilleren skulle i utgangspunktet være med å snakke om filmen i forbindelse med både skoleforestillinger og åpne forestillinger under Kosmorama. Filmen er satt opp flere dager - med første visning allerede tirsdag klokken 10.00.

Filmfestivalen jobber nå med å få Qais Attallah og moren med på et senere fly og har ordnet med nye billetter.

Alt riktig formelt

«Alle visumsøknader og en serie med grundig dokumentasjon har vært gjennom en nøye prosess og alt skal være i orden. På tross av dette ble Qais og moren nektet utreise fra Gaza av israelske myndigheter på stedet», skriver festivalen i en pressemelding søndag ettermiddag.

- Hvordan har dere jobbet med denne saken?

- Vi har hatt kontakt med den norske ambassaden i Israel, som har bistått oss. De har bekreftet at vi har gjort det formelle riktig, sier Engeness.

Adresseavisen kontaktet søndag kveld Kulturdepartementet for å få en kommentar til saken fra kulturminister Linda Hofstad Helleland. Hun henviste imidlertid, via pressevakta, til Utenriksdepartementet (UD) for kommentarer om den 13-årige skuespilleren.

Adresseavisen ba deretter om en uttalelse fra utenriksminister Børge Brende. Han kunne imidlertid ikke nås, fordi han var opptatt i budsjettkonferanse, opplyste pressevakta i UD.

Overrasket: - Vi er svært overrasket over at en 13-åring blir forhindret i å delta på en internasjonal filmfestival, sier direktør for Kosmorama filmfestival Silje Engeness til Adresseavisen. (Bildet er tatt ved en tidligere anledning). Foto: Jens Søraa