LØRDAG: Et beskt portrett av Russland gjennom en ærlig rørlegger som utfordrer et korrupt system. Yury Bykows «THE FOOL»(Nova 5 kl. 12) er saftige saker av en løfterik filmskaper.

En varm film om uhelbredelig kreft låter som en selvmotsigelse, men «TRUMAN»(Nova 3 kl. 13.40) har flere sterke kort. Først og fremst den eminente argentinske skuespilleren Ricardo Darin som kreftsyk skuespiller i Madrid.

Den mest unike filmen på hele festivalen er sannsynligvis «EMBRACE OF THE SERPENT (Nova 1 kl. 16). Den skildrer to ekspedisjoner inn i dypet av Amazonas på jakt etter en sjelden, rusframkallende plante. Til uforlignelig filmatisk meditasjon over natur og mennesker.

Den sterkeste nordiske filmen på festivalen er «UNDER SANDET»(Nova 5 kl. 20). Den fikk nylig helt fortjent danskenes Oscar for beste film og beste hovedrolle. For rystende drama om da tyske tenåringer som krigsfanger ble tvunget til å rydde danske strender for miner etter krigen.

For stor skuespillerkunst og fantastisk kvinnerolle, se slovakiske «EVA NOVA»(Nova 2 kl. 22) om en alkoholisert aldrende skuespillerstjerne som prøver å ta opp kontakt med sønnen og hans familie.

SØNDAG: Rumensk svart-hvitt som utspiller seg på 1800-tallet låter fjernt og sært, men «AFERIM!» (Nova 4 kl. 13.40) om jakt på en rømt sigøynerslave virker på noen vis påfallende aktuell.

Enda mer aktuelt drama på Balkan i kroatiske «THE HIGH SUN»(Nova 4 kl. 17.50) med tre historier om forhold mellom serbere og kroater under og etter krigen på 90-tallet.

Som finale med noe helt annet, som neppe ligner en film du har sett før, er «THE LOBSTER»(Nova 1 kl. 21.30). Tidvis briljant, absurd drama. Colin Farrell gjør sin beste filmrolle i den første amerikanske filmen til den speisa greske filmskaperen Yorgos Lanthimos. Han ble Oscar-nominert for «Dogtooth» og fikk pris i Cannes for denne, med herlig skråblikk på moderne tosomhet.