- Dette er utrolig viktig. Noen av elevene ønsker å fortsette med teater og dette hjelper dem til å komme nærmere målet, sier regissør Kristina Jane Murdin om prosjektet «Kupp en klassiker».

Nysgjerrig på andre ting som skjer? Sjekk ut Det skjer-guiden.

Ti unge skuespillerelever ved Trondheim kommunale kulturskole har brynet seg på den greske tragedien «Antigone» av Sofokles. Klassikeren er bearbeidet og har fått ny aktualitet, og denne uka skal elevene i ilden på Trøndelag Teater.

LES OGSÅ (PLUSS): Trøndersk kultur til topps igjen

Dagsaktuell klassiker

- Jeg hører ofte at dagens ungdom ikke er politisk aktive og at de ikke tar egne standpunkter. Jeg hadde lyst til å høre om det stemmer at de ikke står opp for noe, sier regissør Kristina Jane Murdin.

Hun plukket ut klassikeren «Antigone», som handler om ei ung jente som ofrer sitt liv for noe hun tror på. I prosessen har de snakket mye om hva det betyr å gjøre noe for andre. Regissøren mener de har lyktes med å gjøre tematikken dagsaktuell.

- I dag kan det for eksempel handle om å stå opp for en venn som blir mobbet. Det handler om å ikke bare akseptere, men å tørre og si ifra og kjempe for noe man tror på, sier Murdin.

Uredde elever

For tredje år på rad samarbeider Trondheim kommunale kulturskole og Trøndelag Teater om «Kupp en klassiker», prosjektet der kulturskoleelever som går fordypning i teater får prøve seg på scenen i Teaterkjelleren. Teaterelevene har hatt koreografiverksted med Hanne Aalberg og masterclass med Kjersti Haugen og Espen Dekko. Elevene har også vært med på å skrive ny tekst og lage scener.

- De er utrolig modige og kaster seg ut i nye ting. Det er artig å få jobbe med slike elever, man kommer steder kan ikke gjør ellers, sier Murdin.

«Antigone» har premiere i Teaterkjelleren tirsdag kl. 18.30.

Marlene Engevold Dromnes er blant ti elever som går fordypning i teater ved Trondheim kommunale kulturskole og som denne uka prøver seg ved Trøndelag Teater. Foto: Kristian Wanvik