- Det er en veldig intim festival ettersom alt foregår på hotellet. Det er veldig greit å kunne gå fra scene til scene uten sydvest og regnklær, sier Jan Erik Moe og ler.

Dette er 17. gang Nidaros Blues arrangeres, og Jan Erik Moe har deltatt på alle. Han har spilt blues i snart femti år, og sammen med Kjell Inge Brovold spiller de også i år som «Jolly Jumper & Big Moe».

Selv om han selv er en gjenganger på festivalen, trekker Moe frem det å oppleve unge og ukjente band som det beste med Nidaros Blues.

- Uetablerte artister er ikke like polerte som etablerte, og blir på den måten mer ekte. Etablerte artister kan fort bli litt for glatte. For meg er det mange av de ukjente artistene som har imponert meg mest.

Les også: Chris Thompson til Nidaros Blues

- Vanskelig å komme inn på store festivaler

Moe mener de trønderske bluesfestivalene, Nidaros Blues, Blues in Hell og Ørland bluesfestival, har stor betydning for det norske bluesmiljøet.

- De store festivalene er vanskelige å komme inn på, fordi de er så etablerte, og de har kanskje økonomi til å ta inn akkurat det de vil. Da velger de ofte å ta inn sikkerstikk, mens trønderfestivalene, ikke minst Nidaros, tar inn mer ukjente artister, sier Moe.

Det er viktig for både rekruttering og utvikling av gode bluesband, mener Moe.

- Hvis vi ikke hadde hatt disse festivalene, så hadde man slitt med å komme seg ut for å spille for folk. Skal man bli god, så må man ha en plass å spille, og da har disse festivalene en enorm betydning.

Holder seg til blues-formatet

De første årene samarbeidet Nidaros Blues med den bergenske festivalen Ole Blues. Festivalene foregikk til samme tid, og kunne dermed booke artister sammen og dele utgifter. Ole Blues endret derimot navn til Bergenfest, og flyttet tidspunktet til juni. Til tross for fordelene ved å samarbeide, har festivalleder Jan Engen ingen planer om å flytte festivalen etter.

- Det skjer nok på sommeren i Trøndelag allikevel, tenker jeg. Det at vi er så tidlig på sesongen er vel litt av vår suksess også, for da har vi færre å konkurrere med, sier Engen.

Mens Ole Blues endret navn til Bergenfest for å ikke fremstå som en ren sjangerfestival, har Nidaros Blues valgt å holde seg til bluesen.

Har dere vurdert å følge i Bergenfests fotspor for å nå ut til et større publikum?

- Nei, vi selger jo ut nesten hvert år, så publikum liker dette formatet. Vi ser jo det at når det er noen festivaler som ryker, så er det de som ønsker å drive stort på kort tid. Vi holder oss til noe vi ser fungerer, og har ingen planer om verken skifte av navn, sted eller tidspunkt, sier Engen.

Les også: La hele august være festival!

Kranglet i 30 år

Festivalen åpner på torsdag med en utsolgt Claudia Scott og Henning Kvitnes-konsert. Deretter følger over 30 konserter med ulike artister innen et utvidet blues-begrep.

Engen er godt fornøyd med årets program.

- Jeg synes programmet på godt trøndersk er «stein bra». Det er en fin variasjon med mange retninger innenfor blues og beslektet musikk.

På spørsmål om hva som blir høydepunktet, kommer Alvin-brødrene høyt opp på lista både for Engen og Moe.

- Personlig så har jeg store forventninger til Dave og Phil Alvin. De har jo kranglet i 30 år, men nå har de funnet hverandre igjen, så det blir spennende, sier Engen.

Alvin-brødrene dannet bandet Blasters i 1979, og i en årrekke turnerte de på klubbscener verden rundt, også i Trondheim. I 1986 forlot Dave gruppa, og brødrene ga ikke ut musikk sammen før albumet «Common Ground» i 2014, og «Lost Time» i 2015.

Les også: Brødre i blues

- Masse bra på programmet

Engen trekker også frem Chris Thompson, tidligere vokalist i Manfred Mann's Earth Band, som et av høydepunktene. Manfred Mann's Earth Band var på 70-tallet et av verdens største band, og hits som «Davy's On The Road Again» og «Blinded By The Light» vil nok være å høre på Nidaros Blues til neste helg.

- I tillegg er det en del nye artister som ikke har vært i byen før, som Mike Zito og Shayna Steel. Det er farlig for meg å si hva jeg tror blir best, for det blir jo farget av min egen smak, men det er i hvert fall masse bra på programmet, sier Engen.

Mandag formiddag er det fortsatt igjen billetter til fredag og lørdag, i tillegg til noen få todagerspass. Engen tror billettene vil forsvinne i løpet av de neste dagene.

- De siste årene har festivalen blitt utsolgt før festivalstart, og det tror jeg vi blir i år også, sier Engen.

Hele programmet kan du finne her.

Festivalleder Jan Engen, synes årets program er på godt trøndersk «stein bra». Foto: Jens Søraa
Konserten med brødrene Dave og Phil Alvin er noe både Engen og Moe ser frem til. Foto: pressefoto
Tidligere vokalist i Manfred Mann's Earth Band, Chris Thompson, kommer til Nidaros Blues. Foto: R&R<PHOTOGRAPHY>