Trana, som til daglig jobber i reklamebransjen, og Ekker, som er fotograf, reiste i fjor til åstedet for en av verdens verste atomulykker. Opplevelsene fra turen er selve grunnlaget for det som har blitt kunstprosjektet «This is then and that was now». Natt til 26. april var det 30 år siden eksplosjonen i atomkraftverket i Tsjernobyl, tragedien som har kostet 9000 mennesker livet.

Da tiden bråstoppet

- Tanken bak Tsjernobyl-prosjektet er å vise tiden da den stoppet i 1986 med et grafisk teknologisk uttrykk. Vi har tatt bilder nå 30 år senere for å vise at tiden går, så dette er egentlig fortid og nåtid i Tsjernobyl. Samtidig er det et alvorlig budskap i dette, i og med at det skjedde en stor tragedie der. Det kan ikke bo folk i det området på mange hundre år, så vårt begrep av tid er egentlig veldig smått, forteller Trana som sammen med Ekker ønsker å utfordre den tradisjonelle kunsten med å bringe interaktivitet til publikum via en qr-kode.

- Vi ønsker å vekke folk opp fra at 30 år ikke er lang tid. Denne katastrofen har langt større innvirkning på oss enn hva vi klarer å se 30 år etter. Vi prøver å få frem denne følelsen med interaktivitet og har laget små filmer for hvert enkelt bilde der vi får frem folk og liv, sier Trana.

Video i bildet

- Den interaktive delen av illustrasjonene her er veldig viktig. Når folk skanner QR- koden får man opp en video med hendelser som skjer i det bildet. Du får et vindpust tilbake til den tiden, et blaff og en følelse av hvordan det var, supplerer Ekker.

Bildene ble tatt i løpet av den tidsbegrensede sonen de fikk lov til å være i Tsjernobyl. Alle turister må ut av sonen innen fem timer på grunn av strålefaren og det er ikke tillatt å være der uten guide. På vei ut av området må alle gjennom en grundig sjekk der de undersøker om radioaktivitet har festet seg på klær eller sko. Det som overrasket Trana og Ekker mest var mangel på lukt i de uhyggelige, spøkelsesaktige omgivelsene.

- Det luktet rent i Tsjernobyl, det luktet egentlig ingenting. Det ser jo ut som om det skal lukte råttent, men det eneste vi merket var vind, at det dryppet fra tak, og at vi hørte fuglekvitring, sier Ekker som sammen med Trana har jobbet med kunstprosjektet i halvannet år for å utvikle foto og grafikk til denne utstillingen.

Et innlegg i atomkraftdebatten

- Det er ingen morsom utstilling, men et kritisk blikk på hva vi holder på med når det gjelder atomenergi, sier kunstnerduoen.

- Vi har brukt halvannet år på dette og har alt klart nå, så vi ønsker at utstillingen skal leve videre. Vi ønsker å vise frem hva atomenergi kan gjøre med mennesker.

Pixelthis.no er et uavhengig kunstprosjekt som Trana startet i 2011 for å utfordre tradisjonell kunst med å bringe inn interaktivitet i bildene. Pixelthis «This is then and that was now» ønsker å vise et tidløst Tsjernobyl.

Dora 1, 26. april-1. mai. Tirsdag-fredag kl. 18.00-22.00, lørdag og søndag kl. 12.00-18.00.