Den desidert største filmpremieren denne uka aspirerer også til tittelen som ukas beste. «Captain America: Civil War» er tredje Marvel-filmatisering med Chris Evans som tegneseriehelten Captain America siden 2011. Den er kanskje ikke på nivå med forgjengeren «The Winter Soldier»(2012), men i serien er den klart bedre enn den første av filmene, «The First Avenger». Ikke minst på grunn av en ung utgave av Spiderman som en av de mange gode hjelperne til kapteinen.

«Civil War» er på flere måter en ganske typisk solid, moderne franchisefilm. Den er laget og skrevet for å tilfredsstille fans av materiale og sjanger, samt gi tilstrekkelig med wow-faktor gjennom noen friske og litt overraskende grep. En rekke dyktige skuespillere over et stort spekter tilfører klasse til spill og typer mellom actionscenene. For å få plass til alt dette og et frampek mot neste produkt i serien, tar hele greia nærmere to og en halv time», heter det i vår anmeldelse.

Grandios dokumentar

Helt annerledes, men klart severdig og helt unikt som filmprosjekt er Yann Arthus-Bertrands dokumentar «Human». Over tre timer, basert på møter med mer enn 2000 mennesker fra hele verden, serveres et mylder av historier som tegner et røft, men også oppløftende bilde av menneskeheten, til musikk av Armand Amar. «Bildene av natur og mennesker i arbeid og bevegelse er sett ovenfra, visstnok fra luftballong. De kan i enkelte sekvenser minne om en mer jordnær variant av Terrence Malicks «The Tree Of Life», gjennomsyret av visuell prakt og filmatisk fryd over blikket på verden», het det i anmeldelsen.

Den siste av ukens premierefilmer er en tysk samlivskomedie med tragisk bunn. «En kvinnes uvanlige og emosjonelle oppførsel truer med å slite i stykker et ekteskap, med tilskueren som passiv passasjer i et forhold på sammenbruddets rand», skrev Jens Erik Vaaler om Sonja Heiss' «Lykkelig i 24 timer»

God pyroman

Av det øvrige kinorepertoaret er Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen» er en god og interessant filmatisering av Gaute Heivolls prisbelønte roman «Før jeg brenner ned» fra 2010, om pyromanen som herjet i en bygd på Sørlandet i 1978. «Skildringen av den unge mannen i møte med familie, jobb og fritid gjør «Pyromanen» til en psykologisk thriller. Svært få norske filmskapere har startet karrieren så godt og løfterikt som Erik Skjoldbjærg med «Insomnia» i 1997», het det i anmeldelsen som utropte «Pyromanen» til Skjoldbjærgs beste film siden debuten.

Frankrike og Gaza

Philippe Garrells «I Skyggen av Kvinner» er et lekent trekantdrama i svart-hvitt om en filmskaper mellom to kvinner. En «leken studie av kjønnspsykologien i et trekantdrama med mannen som den selvrettferdige part», ifølge vår anmeldelse. Ungdomsfilm fra Midtøsten er det ikke mye av på norsk kino. «Idol» er faktisk basert på en sann historie. Den «kombinerer eventyrlig historie med røffe miljøskildringer til engasjerende drama som ikke hadde vært til å tro, om ikke noen av de mest utrolige elementene hadde vært sanne», het det i anmeldelsen.

Action i jungelen

«Jungelboken» i 3D er ikke tegnefilm, men live-action film hvor noen av verdens ledende skuespillere gir stemme til dyra i historien basert på Rudyard Kiplings roman. Filmen har fått 9-årsgrense i Norge og passer ikke for de aller minste. Anmelder Jens Erik Vaaler lot seg imponere av et spenningsfylt familieeventyr litt mørkere enn forrige Disney-versjon. «En langt mørkere og mer actionpreget film enn tegnefilmen den baserer seg på. Spenningsnivået har blitt skrudd opp flere hakk og Mowgli får virkelig gjennomgå i hans reise mot menneskelandsbyen»

Godbiter

«Markedets Lov» ga Vincent Lindon prisen for beste mannlige skuespiller i Cannes i fjor. Han spiller en nedbemannet fabrikkarbeider på arbeidsmarkedskurs ved filmens start, i en solid, sympatisk og velgjort film. Av de eldste filmene på repertoaret, er det lett å anbefale melodramaet «Carol» med Cate Blanchett, den originale vrien på superheltfilm «Deadpool» og vinneren av Oscar for beste film, «Spotlight» om opprulling av overgrepssaker i Den katolske kirke.