- Vi har til og med kjøpt inn femti gummistøvler, slik at musikerne kan gå tørrskodd, sier festivalsjef Bjørn Nessjø i Vinterfestspillene.

Han og hans medarbeidere har måttet tenke på en rekke små og store detaljer foran konserten med Berliner Philharmoniker i Røros kirke søndag formiddag. Gummistøvler i tilfelle dårlig vær er bare én av dem.

Musikerne i det mange anser som verdens beste orkester kan få bruk for støvlene når de kommer fra Berlin med charterfly lørdag. Da er det ifølge værvarselet fare for noen regndråper, før været skal bli bedre selve konsertdagen. Lørdag blir det full generalprøve med orkestret, og kirken vil være fullsatt av publikummere.

Vurderte sovevogner

Til tross for hotellstreik, går det også i orden med overnatting. Da streiken ble varslet, undersøkte arrangørene mulighetene for sovevogner fra NSB og overnatting i Tänndalen i Sverige. Men hotellene er åpne, og direktør Mikael Forselius på Røros Hotell beklager bare at musikerne må nøye seg med buffet i stedet for festmiddag.

Torsdag ettermiddag var også den skreddersydde scenen snekret ferdig. Nessjø forteller at den er laget etter nøye instruks fra orkestret og at hver centimeter foran altertavla er utnyttet. Scenen er på tre nivåer, så de 800 som var så heldige å få billetter vl få god oversikt.

Stor stab fra NRK

Tyske teknikere er allerede på plass og har ordnet med belysning. Fredag kommer et stort antall NRK-folk og flere TV-busser for å gjøre alt klart til TV-sending til mange land.

Konserten blir sendt direkte på NRK 1. mai med to reprisesendinger om kvelden. Konserten går også direkte i Tyskland, Sveits, Tyrkia, Kina, Japan og andre land.

_ Anslagene går ut på at 150-200 millioner TV-seere vil kunne oppleve konserten direkte. I tillegg skal konserten gå som opptak i mange flere land.

1,3 millioner norske seere

NRK mener at begivenheten kan bli sett av 1,3 millioner bare i Norge, sier Bjørn Nessjø.

I tillegg til et av Edvard Griegs lyriske stykker, Mendelssohns fiolinkonsert med Vilde Frang som solist og Beethovens Eroica-symfoni, alt dirigert av orkestrets sjefdirigent Sir Simon Rattle, får seerne verden rundt en over 15 minutter lang film om Røros i pausen.

_ Filmen forteller om bergverkshistorien, men den er først og fremst et bilde av Røros i dag, og den går tett innpå folk. Den forteller om den voldsomme omstillingen som er gjort etter at Kobberverket ble nedlagt i 1977, til Røros i dag ligger langt framme blant annet innenfor matproduksjon, sier Bjørn Nessjø.

Solist: Vilde Frang er solist med Berlinfilharmonien på Røros. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen