Både musikkeksperter og andre publikummere var begeistret. De belønnet Berlinfilharmonien med stående applaus da siste tone av Beethovens Eroica-symfoni tonet ut i Bergstadens Ziir i kveldingen lørdag.

At Sir Simon Rattle benyttet anledningen rett før pause til å øve litt ekstra med orkestret og fiolinsolist Vilde Frang foran en fullsatt kirke, hadde publikum ingenting i mot.

Både orkestret og dirigenten var i strålende humør da de landet på Røros i ettiden lørdag.

Måtte «pusse tennene»

- Unnskyld, men dere må gi oss to minutter så vi kan «pusse tennene», sa stjernedirigenten før han og orkestret finpusset et par sekvenser i Mendelssohns fiolinkonsert.

Da hadde de 46 musikerne i denne utgaven av Berlinfilharmonien allerede imponert med et av Edvard Griegs lyriske stykker og med verket der Vilde Frang debuterer som solist med orkestret.

Markedsføringseksperter mener det som skjer på Røros har en reklameverdi som er verdt enorme summer.

En strålende solist

Hun spilte med sterk innlevelse og i tett kontakt med dirigenten. Flere publikummere og musikkeksperter Adresseavisen snakket med etterpå, mente hun leverte en strålende innsats.

Vilde Frang, som ennå ikke har fylt 30 år, har spilt med flere av verdens ledende orkestre de siste årene. Når hun nå også debuterer med orkestret mange regner som verdens beste, skyter karrieren ytterligere fart.

Hele kirken fanges inn

Bortsett fra den improviserte øvingen, ble generalprøven gjennomført som om den var en helt vanlig konsert. Alt ble filmet, slik at tysk TV, som får utstrakt hjelp av NRK, kan legge inn gode opptak hvis noe skulle gå galt under direktesendingen søndag.

Kameraene, som delvis er gjemt bak gardiner slik at bare linsen stikker fram, får med seg alt som skjer i kirken. Alle musikerne blir fanget inn. Det blir også publikum og kirkens inventar.

Falkberget og Hans Aasen

Når Berlinfilharmoniens Europakonsert blir overført til millioner av TV-seere verden over, direkte og i opptak, får publikum i Tyskland, Japan, Kina og mange andre land også få se maleriene av malmfinneren Hans Aasen, bergverksdirektørene Lorenz Lossius og Peder Hiort og forfatteren Johan Falkberget som pryder veggene på hver side av alteret.

Mange rørosinger ga uttrykk over at de er stolte av det som skjer, både fordi et slikt orkester kommer til stedet og fordi kirken og røroshistorien blir presentert for utallige TV-seere verden over.

Sir Simon Rattle og Berlinfilharmonien mottar stående applaus etter generalprøven lørdag kveld. Alt er i rute foran konserten søndag formiddag. Foto: TRYGVE LUNDEMO