- Det er en festival for folket, men like mye en festival for dem som driver med sirkus, sier Lea Moxness i Sirkunst.

Sammen med Seela Wanvik er Moxness festivalleder for sirkusfestivalen Hepp! Fredag formiddag har hun tatt med seg noen av festivalens deltakere for å underholde forbipasserende på Torvet i Trondheim.

- Kamp om anerkjennelse

Hepp! ble arrangert for første gang i 2014. Det er Sikunst, et nettverk for nysirkus, som står bak festivalen i samarbeid med Nidaros nysirkus. Trondheims egen sirkusfestival arrangeres annethvert år og fungerer som en møteplass for både amatører og profesjonelle.

- Et viktig mål for oss er at ungdommene som deltar skal ha det gøy og lære, sier Moxness.

På Torvet er noen unge jenter fra det finske kompaniet «Lintsi» godt i gang med å imponere tilskuere med akrobatikk. Mellom publikum vandrer to sirkuselever på høye stylter.

- På sikt er målet at sirkus skal bli anerkjent på lik linje som teater, dans og andre kunstformer, slik det er andre steder i Europa. Vi henger litt etter i Norge, sier festivallederen.

- Hva er grunnen til at vi henger etter i Norge?

- Sirkus har ikke fått rom til å vokse, og kunstformen får lite støtte av Kulturrådet. Det er en kamp å oppnå anerkjennelse. Heldigvis får vi støtte av kommunen og fylkeskommunen slik at vi kan lage denne festivalen, sier Moxness.

Akrobaten Alvin

I fem dager deltar rundt 110 sirkuskunstnere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland på ulike workshops og kurs. I tillegg til flere opptredener rundt om i byen, setter festivalen opp fire forestillinger i Lille Sal i Olavshallen.

Moxness tror mennesker synes sirkus er fascinerende fordi alle på en eller annen måte kan kjenne seg igjen i det artistene gjør.

- Publikum får kjenne på spenningen. I noen av stuntene kan de kjenne på følelsen av fare. Sirkus er også veldig kroppslig. Alle har vel prøvd å gå ut i spagaten, så man kan tenke seg hvor vanskelig noe av det artistene gjør er, sier Moxness.

Med sjonglering og vitser har svenske Thorsten «Magic Thor» Andreassen tatt over showet. Sjongleringsballer, epler og en sabel flyr gjennom luften til gisp fra publikum, før han sender ballen videre til 14 år gamle Alvin Nilsen Nygaard.

Alvin er elev ved Trondheim kommunale musikk- og kulturskole og Nidaros nysirkus og har holdt på med sirkus i tre og et helv år.

- Jeg elsker å opptre, og jeg synes det er gøy å lage egne nummer. Det er veldig artig å gjøre den disiplinen jeg gjør, for den er ikke så vanlig i Norge, sier den svært bøyelige akrobaten.

Tilfeldig publikum

«Det var kult! Hadde du en sabel på tunga?»

Dagens første show er over, og to små gutter ser storøyd opp på Magic Thor.

Det er første gang Andreassen besøker Trondheim med sitt street performance-show. Han begynte med tryllekunster da han var ti år og har lang erfaring med å lokke til seg et tilfeldig publikum på gata.

- I alle fall 80 prosent av publikum er på vei til et annet sted når du gjør dem nysgjerrig og får dem til å stoppe opp. At de stopper opp for å la seg underholde, er den største belønningen jeg kan få, sier Andreassen før han fortsetter sirkus-praten med sine to små fans.

- Husk at det ikke er lov å gjøre sabel-trikset hjemme. Det er bare sirkusartister som får gjøre slikt, sier Magic Thor formanende.

Kanskje får Trondheim kulturskole og Nidaros nysirkus i alle fall minst to nye sirkuselever etter denne helga.