Av ukas nye filmer på kino ble den japanske familiefilmen «Marnie – min hemmelige venninne» klart best mottatt av Adresseavisens anmelder. Det er den foreløpig siste filmen fra Studio Ghibli i Japan, kjent for noen av verdens beste animasjonsfilmer de siste tiårene:

«Marnie – min hemmelige venninne» har ambisjoner og animasjon på høyt Ghibli-nivå. Til en fin historie som tar for seg ensomhet, utenforskap og vanskelige følelser hos ei 12-årig jente. Til forståelig 6-årsgrense på den solide norskdubbede versjonen», het det i anmeldelsen.

Skrekk og gru

Den mest skremmende filmen denne uka, er «The Green Inferno», en av de første horrorfilmene med kannibalisme som skrekkmotor på norsk kino. «På utspekulert vis kobler filmen unge miljøaktivisters engasjement for å redde regnskog og urbefolkning i Amazonas med korrupsjon og kollisjon mellom urban ungdom og brutal natur, til en slags hipsterreise inn i «Mørkets hjerte», heter det i anmeldelsen.

Mødre og studentbråk

Det er ikke laget så mange filmer med morsdag som tema eller ramme. Ifølge vår anmeldelse av den romantiske komedien og flettverksdramaet «Mother's Day», er det ikke noe åpenbart behov for oppfølgere. «Mother's Day» fortoner seg som en middels situasjonskomedie blåst opp til spillefilmformat», heter det i anmeldelsen.

Det er ikke ofte det kun blir én prikk på terningen til filmer som finner veien til norsk kino, men «Bad Neighbours 2» oppnådde denne uka den tvilsomme æren. «Skikkelig fæl oppfølger til middels komedie fra 2014», skrev vi om pinlighetskomedien om et par i 30 åra i krig med festende studentnaboer.

Artig Spiderman

Av de halvnye filmene er «Captain America: Civil War» tredje Marvel-filmatisering med Chris Evans som tegneseriehelten Captain America siden 2011. Den er ikke på nivå med forgjengeren «The Winter Soldier»(2012), men i serien er den klart bedre enn den første av filmene, «The First Avenger». Ikke minst på grunn av en ung utgave av Spiderman som en av de mange gode hjelperne til kapteinen.

Grandios dokumentar

Klart severdig og helt unikt som filmprosjekt er Yann Arthus-Bertrands dokumentar «Human». Over tre timer, basert på møter med mer enn 2000 mennesker fra hele verden, serveres et mylder av historier som tegner et røft, men også oppløftende bilde av menneskeheten, til musikk av Armand Amar. Tysk samlivskomedie med tragisk bunn er Sonja Heiss' «Lykkelig i 24 timer»

God pyroman

Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen» er en god og interessant filmatisering av Gaute Heivolls prisbelønte roman «Før jeg brenner ned» fra 2010, om pyromanen som herjet i en bygd på Sørlandet i 1978.

Idol på Gaza

Ungdomsfilm fra Midtøsten er det ikke mye av på norsk kino. «Idol» er faktisk basert på en sann historie. Den «kombinerer eventyrlig historie med røffe miljøskildringer til engasjerende drama som ikke hadde vært til å tro, om ikke noen av de mest utrolige elementene hadde vært sanne», het det i anmeldelsen.

Action i jungelen

«Jungelboken» i 3D er ikke tegnefilm, men live-action film hvor noen av verdens ledende skuespillere gir stemme til dyra i historien basert på Rudyard Kiplings roman. Filmen har fått 9-årsgrense i Norge og passer ikke for de aller minste. Anmelder Jens Erik Vaaler lot seg imponere av et spenningsfylt familieeventyr litt mørkere enn forrige Disney-versjon. «En langt mørkere og mer actionpreget film enn tegnefilmen den baserer seg på. Spenningsnivået har blitt skrudd opp flere hakk og Mowgli får virkelig gjennomgå i hans reise mot menneskelandsbyen»