Av de 100 artistene som gjennom vinteren er blitt strømmet mest via nettstedet thestream.no, er 14 fra Trøndelag.

Disse vil i løpet av de nærmeste ukene få vise seg fram for landets tre største plateselskaper Warner, Sony og Universal, under en showcase. Følgende trønderske artister får dermed sjansen til å vinne konkurransen, som er et samarbeid mellom de nevnte plateselskapene, TV2 og Spotify:

  • Adrees (Andreas Estenstad), Trondheim

  • AMANDA (Amanda Tenfjord), Trondheim

  • Frode Jektvik, Hitra

  • Grannes, fra Namsos

  • Henrik Myhre, Trondheim

  • Kamikazi (Kevin Ndungu), Trondheim

  • Kent Aune, Namsos

  • Kristin Skevik, Inderøy

  • Lena Haarberg, Trondheim

  • Malin Reynolds, Trondheim

  • Merethe JM (Johnsen Mjønes), Trondheim

  • P-Flow (Peder Fossum), Trondheim

  • Skei & PT (Kristoffer Skei og Per Thomas Holtan), Trondheim

  • Thomas Taylor (Løvseth), Buvik

Namsosartist på topp

Over 1200 musikalske bidrag ble lastet opp på thestream.no og videoene ble til sammen strømmet hele 3,5 millioner ganger før siden ble stengt 1. mai.

Aller mest populær var sangen «Eneste ene» fra namsosartisten Kent Aune (39). Låten toppet lista med god margin da siden ble lukket.

- Jeg ble ukevinner allerede i uke to, og trodde det skulle bli med dét, men så har det bare fortsatt. Til slutt lå jeg vel rundt 10 000 streams foran nummer to på lista, det er helt enormt, sier Aune til adressa.no.

Til kamp mot «retusjert musikk»

Aune innrømmer at det var et taktisk valg å legge ut låten «Eneste ene».

- Den er veldig snill og enkel, spiselig for alt fra barn til bestemødre. Ellers har musikken min litt mer tenner, og det har jeg tenkt å vise for plateselskapene, forteller Aune, som har bakgrunn fra douen Twosome og trioen Ramp, og som turnerende musiker med rundt 1500 konserter på baken. Sin første singel som soloartist ga han imidlertid ut først i 2014. Rutinert, men ikke etablert, og de høye strømmetallene til tross – Aune har moderate forventninger til videre «The Stream»-suksess.

- Jeg er veldig spent på om de tør å satse på en som meg. Når en ser hvilke låter selskapene har gått inn og anbefalt på «The Stream»-lista, er det mye av det jeg kaller «retusjert musikk». Jeg er en liveartist og føler et ansvar for å fremme den spilte musikken. Det er blitt noe av en fanesak for meg. Jeg prøver å gå i fotsporene til Åge og Terje og underholde på den måten, mener han.

- Om det blir en Idol-aktig skjønnhetskonkurranse, har jeg ikke noe der å gjøre, humrer Aune.

Ni får platekontrakt

De tre plateselskapsgigantene stiller med kjente artistutviklere – Espen Lind representerer Universal, Marion Ravn er i aksjon for Sony mens Donkeyboys Cato Sundberg jobber for Warner. De 100 som møter på showcase skal først siles ned til mellom 30 og 50 – og til slutt velger de tre selskapene tre artister hver som får platekontrakt og blir med på livesendingene på TV2 til høsten. I løpet av høsten skal alle disse ni artistene gi ut en ny låt på Spotify hver fredag. Hver uke rangeres artistene etter strømmetall samt telefonstemmer. Den med lavest totaltall, ryker ut av konkurransen, men beholder likevel platekontrakten.

- Ingen slår nettverket mitt

For Aune passer det glimrende med et konsept der mye av poenget er å gjøre sin egen promojobb.

- Jeg har sagt det før, gi meg en nettbasert konkurranse og jeg kan bli nummer én. Ingen slår nettverket mitt, jeg har veldig mange lojale venner og følgere. Men det er ikke bare å skrive «del denne» på Facebook. Du må komme med noe mer, og det er delvis derfor jeg nå skal spille inn ny musikkvideo jeg kan legge ut, forklarer Aune.

Skjemmet av juks

«The Stream»-konkurransen har til nå vært skjemmet av flere tilfeller av juks. Mange artister, blant dem også Kent Aune og namsos-kollegene i Grannes, ble i løpet av vinteren fratatt flere tusen stemmer som stammet fra autogenererte strømminger fra samme IP-adresse.

- I all hovedsak har strømmingen foregått på ordentlig måte, men det er riktig at det har vært noen få tilfeller med automatisk genererte streams fra utleieservere i utlandet, bekrefter Bjarne Laastad, assisterende kommunikasjonssjef i TV2. Han forteller at strømminger som har kommet inn på denne måten, er blitt slettet, slik at det er like forhold for alle.

- I enkelte av tilfellene er det faktisk artistene selv som har kontaktet oss fordi de har stusset på plutselig høye tall for egen del, sier Laastad, som bedyrer at de ikke har grunn til å mistenke artistene selv for å stå bak jukset.

- For meg er det bra at de fikk bukt med det, og at de har tatt tak i det gir en ekstra trygghet. Rett skal være rett, og desto bedre for meg som likevel hadde flest stemmer, sier Kent Aune.

Må overbevises: «The Stream»-programleder Tarjei Strøm (nr. to fra høyre) sammen med plateselskapenes artistutviklere Cato Sundberg fra Donkeyboy (Warner Music), Marion Ravn (Sony Music) og Espen Lind (Universal Music). Foto: Bjørn Wad/TV2, The Stream