Chicago:  Prince ble funnet død i sitt hjem utenfor Minneapolis i april, 57 år gammel. Det er nyhetsbyrået AP som har snakket med en ikke navngitt politibetjent med nær kjennskap til etterforskningen.

Det er prøvesvar som bekrefter at en overdose er dødsårsaken, ifølge kilden. Også avisa The Star Tribune i Princes hjemby henviser torsdag til en anonym kilde som sier 57-åringen døde av en overdose smertestillende opioider.

Opioider er en betegnelse på legemidler med morfinlignende effekt, deriblant opiater som morfin, kodein og heroin.

Musikeren Prince ble funnet død i heisen i sitt hjem i delstaten Minnesota 21. april. Dødsfallet etterforskes av både sheriffen i Carver County, statsadvokaten i Minnesota og det amerikanske narkotikapolitiet.

19.000 overdosedødsfall

I kjølvannet av Princes plutselige dødsfall, har det vært spekulert rundt årsaken, men sterkest er mistanken om at dødsfallet var knyttet til bruk av nettopp opioider.

Superstjernens dødsfall ser ut til å føye seg inn i det som omtales som en nasjonal overdoseepidemi som følge av reseptbelagte smertestillende medisiner.

Hele 19.000 slike overdosedødsfall ble registrert i USA i 2014 – det høyeste tallet noensinne. Kombinert med heroin, som enkelte opioidavhengige tyr til, var det totale tallet på opioidoverdoser det året 29.000.

Leger

Etterforskere har undersøkt hvorvidt musikklegenden døde av en overdose, og om dødsfallet kan være knyttet til medisiner han fikk resept på i ukene før han døde.

Blant annet har politiet avhørt en lege som skrev ut resept på legemidler til Prince kort tid før dødsfallet. Hva slags legemiddel det er snakk om, er ikke kjent.

Prince var veganer og kjent for å ha en sunn livsstil, og vennene hans sier de aldri så noe tegn til at han brukte narkotika. Men i ettertid har det kommet fram at musikeren slet med helseproblemer som han holdt skjult for offentligheten.

Nødlanding

En knapp uke før 57-åringen døde, måtte Princes fly nødlande i Moline i Illinois. Årsaken var at artisten trengte legehjelp på vei hjem fra en konsert i Atlanta – ifølge hans medarbeidere som følge av influensa. Etter landing skal helsepersonell ha gitt ham en injeksjon med legemiddelet Narcan, som brukes ved mistanke om overdose av opioider.

APs kilde bekrefter torsdag at ambulansepersonell ga Prince legemiddelet da han ble funnet bevisstløs på flyet.

Dagen etter holdt Prince en konsert og forsikret fansen om at formen var fin.

100 millioner plater

Prince og bandet Revolution slo gjennom med albumet «1999» i 1982, og han har opp gjennom karrieren solgt over 100 millioner plater.

Han har vunnet sju Grammy-priser og fikk også Oscar for «Purple Rain», tittellåten til filmen med samme navn i 1985.

Artisten var gift to ganger, først med danserinnen Mayte Garcia, som han fikk en sønn med i 1996. Sønnen var født med en sjelden genetisk defekt og døde etter en uke. I 1999 skilte paret seg.

Ettersom Prince verken hadde gjenlevende barn, foreldre eller ektefelle, har mange stilt spørsmål om hva som skal skje med hans store verdier. De omfatter eiendommer verdt flere hundre millioner kroner, og ikke minst et hvelv fylt med uutgitte Prince-låter.

Princes seks søsken sier de er klare til å dele arven, men den siste måneden har minst personer stått fram og hevdet 57-åringen var deres far.

Den amerikanske musikklegenden Prince fotografert på scenen under Hop Farm Festival i nærheten av Paddock Wood sør i England i juli 2011. Foto: Olivia Harris / Reuters / NTB scanpix