- Kunst må vekke magefølelsen, at det er en farge eller et motiv som jeg kan forbinde med noe personlig. Det er nok det viktigste, ifølge Blaasmo, som også er opptatt av betydningen av å ha en forståelse for kunstneren i tillegg. Det må appellere til hjerte.

Truls Blaasmo solgte nylig et bilde til 110 millioner norske kroner.

Her er sju tips fra Blaasmo :

1. Kjøp det fordi du liker det

Følg alltid magefølelsen, du skal ha kunstverket med deg gjennom lang tid.

2. Start med et budsjett.

Dette vil gi deg en rask pekepinn på hvor du skal begynne å lete. Ofte er det en god start å kjøpe grafiske trykk eller fotografi. Dette gir deg masse muligheter for å finne nye og lovende kunstnere. Dersom du kjøper et grafisk trykk, se etter nummeret på kunstverk som er produsert. Jo lavere nummeret er, dess høyere pris må du forvente å betale.

Les også: Flere unge investerer nå i kunst.

3. Gjør research og følg med på utviklingen til kunstneren

Verdiøkning på kunstverk er ofte assiosert med hvor kunstneren tidligere har stilt ut, hvilke priser kunstneren har vunnet, og om det er andre kunstsamlinger eller museer som har samlet noen av verkene. Følg kunstneren på Instagram og ta en prat med gallerier om kunstneren. Prøv å finne litteratur eller artikler skrevet om kunstneren. Oppsøk gjerne ulike private kunstsamlinger eller gallerier nar du er på reise i utlandet. Informasjon om auksjonsresultater ligger tilgjengelig på www.artnet.com

4. Bestem deg for hvor kunstverket skal plasseres

Er det på kontoret eller hjemme i stua er det ofte fint å tenkte gjennom hvor du eventuelt skal plassere kunstverket. Avkastning på kunstverk skjer ikke over natta, så du må føle deg komfortabel med å se på kunstverket i lang tid.

5. Ta vare på kunstverket.

Verdien på kunst kan ofte minske drastisk om det ikke blir tatt godt vare på. Tenk på at bildet ikke henger i direkte sollys, og i en ordentlig ramme. Oppsøk råd for innramming og oppbevaring. Det finnes uv-beskyttende glass for rammene. Det er ofte lurt å investere noen kroner i dette.

6. Søk hjelp, og snakk med folk i bransjen.

Oppsøk kunstkonsulenter, gallerister eller kunstner-studioer, som har pulsen på det som rører seg innen kunstbransjen. Ofter holdes det åpne dager på ulike kunstskoler og studioer. Her kan du spotte nye kunstverk. De ulike auksjonshusene har årlig auksjoner for lovende kunstnere, her er det mulig å gjøre noen varp.

7. Føl deg sikker på hva du kjøper.

Kunst er personlig, ikke alle liker alt. Her er det ikke noe riktig eller galt, og ikke vœr redd for å kast deg ut i det. Når du har begynt å få noen kunstverk i samlingen, kan du begynne tenke på en rød tråd i de ulike investeringene du gjør.