Kulturrådet har fått i oppgave fra Kulturdepartementet å vurdere om det er administrative oppgaver i virksomheten som kan lokaliseres andre steder enn i Oslo, og leverte denne uka et notat med vurdering av ulike forslag. Trondheim er ikke nevnt i notatet, derimot beskrives Stavanger og Bergen som mulige steder for et nytt regionkontor som jobber med kulturnæringssatsing.

Venstres Erling Moe vil ta opp saken i Bystyret neste uke.

- Det er i utgangspunktet positivt og viktig at Kulturrådet delegerer og flytter funksjoner ut av Oslo, og det er noe mange har tatt til orde for tidligere. Men jeg er bekymret for at dette har gått under radaren og at vi ikke har vært med i vurderingen. Det vil være uheldig for vår region om dette blir et slags vestlandskontor, mener Moe.

Kulturministeren mener Kulturrådet har fått en sterk leder i Tone Hansen.

-Må koble oss på

Et nytt regionkontor vil medføre mellom 6 og 12 stillinger.

«Vestlandsregionen peker seg ut som ett av flere steder med særlig aktive og innovative kompetansemiljøer på kulturnæringsområdet» heter det i notatet, som videre sier:

«Utover et stort engasjement og organisering blant kunst- og kulturaktører fra det frie feltet selv, har også fylkeskommunene på Vestlandet strategier som peker på kulturnæringsvirksomhet og kreative næringer spesielt. Når det gjelder lokalisering peker både Bergen og Stavanger seg ut som aktuelle områder for et regionkontor, da både kommunene, kunst- og kulturarbeiderne og næringslivet selv viser vilje til samhandling, nettverksbygging og en stor bevissthet på egne satsinger både nasjonalt og internasjonalt».

Notatet ble oversendt Kulturdepartementet forrige uke og vil bli vurdert av departementet i løpet av sommeren.

- Nå skal dette behandles politisk, og det er viktig at vi kobler oss på om vi ikke har gjort det før. Har de kunnskap om hva som skjer i vår region? Hvis ikke er det noe de bør få, mener Moe, og understreker at kulturnæring er et satsingsområde og at Trondheim er en by i rivende utvikling.

- Jobber med saken

Etter at notatet ble kjent er premissene endret, og i Klassekampen onsdag sier et flertall på Stortinget bestående av FrP, Høyre og Ap at det er mer enn kulturnæringssatsingen som må ut av Oslo.

Det gleder leder av kulturkomiteen i Sør-Trøndelag, Per Olav Hopsø. Han sier at Trøndelag er på, og at det jobbes med et dokument for å overbevise Stortinget, regjering og departementet at regionen er klar til å ta enda flere oppgaver fra Kulturrådet.

- Begge fylkeskommunene og Trondheim har hatt møter om dette, og vi fortsetter torsdag. Når det gjelder den spesifikke kulturnæringssatsingen er det skuffende at man ikke har nevnt Trøndelag i hele tatt. Vi gjør et veldig godt arbeid innenfor kulturnæring, og det blir viktig for oss at vi argumenterer godt for hvilke fagmiljø og kompetanse vi har. Vi må være tydelig på at nasjonal kulturpolitikk kan gjøres fra Trøndelag like godt som fra Oslo, sier Hopsø, som har bedt om et møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland mens hun er Trondheim tirsdag 14. juni.

- Organ for hele Norge

Kommunikasjonsdirektør i Kulturrådet, Janne Stang Dahl, mener ingen trenger å frykte forskjellsbehandling.

-Vi understreker sterkt at Kulturrådet er et nasjonalt organ som jobber for hele Norge, vi har ingen intensjon om å utelukke regioner, sier hun og forklarer at fagadministrasjonen er sekretariat for 280 komité- og utvalgsmedlemmer fra hele landet, og at det er disse som vurderer søknadene. Kulturrådet har ifølge Dahl vurdert oppgaven ut fra faglig merverdi og kunst- og kulturfeltets behov, og tatt imot alle som har ønsket et møte i sakens anledning. Blant annet har de vært i møte med arbeidsutvalget for fylkeskultursjefene.

- Utfallet er uansett ikke gitt, nå skal politikerne bestemme, sier Dahl.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør våre kommentatorer på podkast:

Hat, kjærlighet, fotball og trønderfest

Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Kulturrådet Foto: Ilja C. Hendel, © Ilja C. Hendel