Oktober forlag har trykket opp nye utgaver av Anne B. Ragdes «Berlinerpoplene», «Eremittkrepsene» og «Ligge i grønne enger» som sendes ut til butikkene i disse dager.

- Det er nye utgaver, med nye omslag og noen rettelser, forteller Anne B. Ragde. Det er noen feil enkeltord som hun er gjort oppmerksom på, at en bil har feil farge, at hun har skrevet minutter i stedet for sekunder. Viktige detaljer. – Jeg er takknemlig for nerdene som gir innspill om feil, sier Anne B. Ragde.

Solgt godt over en million bøker

Mange vil være spente på hva som skjer med familien Neshov på Byneset, ni år etter forrige roman. Bøkene har til sammen solgt godt over en million eksemplarer bare i Norge. De 1. 115.000 eksemplarene fordeler er seg på «Berlinerpoplene» (450.000), «Eremittkrepsene» (375.000) og «Ligge i grønne enger» (290.000). Fortellingene er også blitt overført til scene (Trøndelag Teater) og Tv (NRK), med stor suksess.

- Er det meldt interesse til den nye romanen fra teater eller film/tv-produksjon?

- Nei, ikke ennå. Og det har jeg ikke skjenket en tanke. Det er bare boka og leserne som gjelder akkurat nå. Pluss nyutgivelsene da.

Ni år siden sist

- Men finnes det noen som ikke har lest, eller sett, de første romanene?

- Ja, det er jo ni år siden den siste boka kom. De som var ti år den gangen, er voksne nå. Så det er en ny generasjon potensielle lesere der ute. I tillegg er det sikkert noen som har lyst til å gjenoppfriske bekjentskapet med romanfigurene. Disse tre bøkene blir jo nesten et vorspiel til den store festen, sier Anne B. Ragde når vi når henne i en pustepause i hektisk flyttevirksomhet fra Ila til Trondheim sentrum.

Adresseavisens journalist er medskyldig

Hun har selv gjenoppfrisket forholdet til romanfigurene. Hun gir Adresseavisens Trygve Lundemo en del av æren, eventuelt skylden, for at Neshov-universet er vekket til live. Lundemo brakte en fortsettelse av trilogien på bane under et intervju ved forrige romanlansering. Ragde feide bort tanken, og sa at ingen husket Neshov-gjengen lenger. Men tanken slo rot, og hun leste gjennom de tre bøkene. Da ble personene vekket til live, og hun ble engasjert i dem igjen. Virkelig engasjert.

Vil helt sikker også komme en femte roman

- Jeg kunne ikke gjort dette for ni år siden. Da fulgte jeg opp Neshov-bøkene med romanen «Nattønsket», virkelig et litterært harakiri. Ingen kan påstå jeg er en spekulativ forfatter, ler Ragde.

Men nå gleder hun seg helt vilt til «Alltid tilgivelse» slippes løs på publikum. Og hun er ikke lenger i tvil om at det kommer enda flere bøker i serien. Neshov-gjengen er med henne overalt igjen nå. Også i den mye omtalte flytteprosessen.

Erlend har vært interiørkonsulent

- Erlend Neshov har vært sterkt delaktig i innredningen av den nye leiligheten min, forteller Ragde.

- Ja, vi skulle vel alle hatt en homofil interiørkonsulent?

- Ja, han har så mye sprekere tanker enn meg. Det kommer opp ideer jeg aldri ville tenkt ut som Anne, men når han først bringer dem på bane lar jeg meg overtale, forteller Ragde.

Kommer samtidig i Danmark

Suksessen til Neshov-trilogien er ikke begrenset til Norge. Anne B. Ragdes bøker utkommer på 24 språk og har solgt mer enn to millioner bøker internasjonalt i tillegg til salget i Norge. Neshov-bøkene utgjør en svært stor del av dette salget. De store landene for Ragde er Danmark, Tyskland og Frankrike, og det er også der interessen for den nye boka er sterkest. Spesielt i Danmark.

- Der er de helt ville. Boka kommer ut samtidig der som i Norge. Oversetteren jobber så tastaturet svetter for tiden, sier en svært fornøyd Anne B. Ragde.