Det er ikke lett å fastslå hva som er ukens beste premierefilm på kino, men det spørs om ikke den som vil bli husket lengst er en av årets ferske skandalefilmer fra Cannes, «The Neon Demon» regissert av danske Nicolas Winding Refn. Den følger en naiv 16-åring, svært godt spilt av Elle Fanning, på en mørk, grotesk og stilisert reise som nyankommet fotomodell i Los Angeles.

«Som blodig, dunkel reise langs skjønnhetsdyrkingens groteske bakside i Los Angeles, er «The Neon Demon» stilisert, styggvakker filmfortelling et selvbevisst, kjølig sted mellom David Lynch og Alejandro Jodorowsky», heter det i vår anmeldelse av filmen, som fullt forståelig har fått 18-årsgrense på norsk kino.

Solid voldsunderholdning

Atskillig mer lettvint voldsunderloldning lagt til samme by, tilbys i «The Nice Guys». Mannen som skrev «Dødelig Våpen»-filmene har skrevet og regissert en ny kriminell actionkomedie, lagt til 70-tallet, med Ryan Gosling og Russell Crowe som privatetterforskere på jakt etter en forsvunnet pornofilm og en forsvunnet ung kvinne. «Gosling og Crowe tilfører den lettbente voldskomedien mer klasse enn filmen helt klarer leve opp til, men nok til at «The Nice Guys» funker ganske bra på sine premisser.», het det i anmeldelsen.

Lovende norsk debut

Norske filmpremierer hoper seg vanligvis opp høst og vinter. «Alt det vakre» er noe så sjeldent som en norsk juni-premiere. Aasne Vaa Greibrokks spillefilmdebut er et samlivsdrama hvor fire sett skuespillerpar spiller et par sett gjennom ulike aldre og faser i samlivet. «Et bittersøtt samlivsdrama som røsker ganske godt i kjærlighet, sex og samliv. Forholdet mellom kunst og virkelighet får også en interessant twist i skildring av en forfatter og hans modell og inspirasjonskilde» ifølge vår anmeldelse.

Grei skrekkfilm

For skrekkfilmelskere er «The Conjuring 2» en brukbar oppfølger til en brukbar skrekkfilm. Den trekker basert-på-sann-historie-kortet litt for langt, men skildringen av amerikanske demoneksperters møte med en berømt og beryktet sak med et hjemsøkt hus i Nord-London på slutten av 70-tallet, har både ekle og fascinerende sider. «Det er synd ikke manus er helt på nivå med filmens visuelle uttrykk og tidskoloritt. På den annen side er «The Conjuring 2» en av de få ujevne grøsserne hvor finalen er noe av det beste», heter det i anmeldelsen.

Jojo Moyes på film

Av de halvnye filmene er filmversjonen av Jojo Moyes millionselgende roman «Me Before You» eller «Et helt halvt år» som boka og filmen heter på norsk mest sett den siste uken. «En lett, glossy romantisk tragedie basert på populært stoff, med profilerte skuespillere i lekre britiske kulisser. Til en innsmigrende flørt med feminint sommerkinopublikum og menn på date», het det i vår anmeldelse.

Om krig og grådighet

«A Perfect Day» er et menneskelig anti-krigsdrama med vekselvis besk humor og fortvilet blikk på hvordan krigen preger en gruppe hjelpearbeidere og sivilbefolkningen på tampen av konflikten. «Blikket og ansiktet til Benicio Del Toro i møtet med krigens meningsløshet, er filmens sterkeste kort», het det i vår anmeldelse. «Money Monster» regissert av Jodie Foster har George Clooney og Julia Roberts som økonomireporter og produsent i et tv-show. Under sending får de besøk av en rasende seer med pistol og bombevest som har tapt sparepengene sine. «Clooney er fornøyelig som en slags sleip parodi på seg selv, Julia Roberts kommer bedre til rett enn i sine siste filmer», het det i anmeldelsen.

Fin prins

Barnefilme etter litterære klassiker, er animasjonsfilmen «Den lille Prinsen» etter boka til Antoine de Saint-Exupéry. Vår anmelder Marte Thingstad ga full score på terningen, til filmen som har fått 6-årsgrense og norsk tale. I den voksende kategorien med filmer basert på dataspill, er «Warcraft: The Beginning». Manus og replikker er ikke like fryktinngytende som underbitt-orkene som går til krig mot mennesker. «En underholdende nesten-kalkun, et buldrende sted mellom «Game of Thrones» og «Ringenes Herre», het det i vår anmeldelse.

Beste norske

Av kvalitetsfilmer som synger på siste vers på kino, er det god grunn til å slå et slag for den beste norske filmen på kino i år så langt. Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen» er basert på Gaute Heivolls prisbelønte roman «Før jeg brenner ned» om pyromanen som herjet på Sørlandet i 1978. «Trond Nilssen («Kongen av Bastøy») gjør sin beste filmrolle som den unge mannen med fyrstikkene», het det i anmeldelsen etter premieren i vår.