- Jeg er enig i hver ord av det Erling Moe sier, men det burde ha kommet tidligere, sier Kjetil Utne.

Kulturrådet foreslår å legge et nytt regionkontor for kulturnæringssatsing til Vestlandet. Onsdag tok venstrepolitiker Erling Moe til ordet for å få Trondheim på banen.

Treige trønderpolitikere?

Utne mener Trondheim har svekket sine muligheter ved ikke å jobbe langsiktig for å oppnå dette. Han viser til at Høyre ved flere anledninger har tatt initiativ til at Trondheim kommune burde arbeide for å få Kulturrådet til Trondheim.

- I februar 2012 foreslo Stephen Ørmen Johnsen å jobbe langsiktig for å enklere kunne argumentere for å få deler av Kulturrådet til Trondheim, men Høyre fikk kun støtte fra Venstre og Pensjonistpartiet, sier Utne.

For å ta opp kampen mot Bergen og Stavanger, som er nevnt som mulige steder for et nytt regionkontor som jobber med kulturnæringssatsing, må Trondheim først få et politisk flertall som ønsker dette. Deretter kan arbeidet med å skaffe gode argumenter starte, mener Utne.

- Vi må lære av dette. Vi må være offensive og ambisiøse. Regjeringen sier de ønsker å styrke kulturlivet utenfor Oslo. Trondheim kommune burde se dette som en mulighet, men det krever engasjement og langsiktig arbeid, sier Utne.

Et mer uavhengig kulturråd

Å legge deler av Kulturrådet til en annen by enn hovedstaden, dreier seg ikke om arbeidsplasser. Det handler om å få et kulturråd som er mer uavhengig av andre beslutningstakere som også befinner seg i Oslo, mener Utne.

- Det er viktig å spre makt. Kulturrådet har befunnet seg i samme by som Kulturdepartementet og andre sterke krefter, ved å flytte virksomheten enten til Trondheim, Bergen eller Stavanger kan man få et annet perspektiv enn når det styres fra Oslo, sier Utne.

Utne mener Trondheim bør være en aktuell by å legge virksomheten til.

- Trondheim ligger midt i landet og her kan man fange opp mange synspunkter fra flere steder. Trondheim er en viktig universitetsby og filmbransjen i byen er et eksempel på en kulturnæring som har hatt en sterk vekst de siste årene, sier Utne.

Ønsker høring

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) mener Kulturdepartementet bør sende rapporten om lokalisering av regionkontor ut på høring. Han synes det er rart om ikke Trondheim skulle være en aktuell kandidat.

- Vi har mange dyktige utøvere og mye kunnskap innenfor kulturlivet. Det er naturlig at departement sender ut rapporten for å få inn synspunkter før man tar en beslutning om hvor dette regionkontoret bør ligge. Vi har definitivt den kompetansen og det miljøet som trengs. Det vil forbause meg om ikke kulturministeren vil vurdere Trondheim i denne sammenheng, sier Lykke.

Geirmund Lykke mener Trondheim bør være en aktuell kandidat for det nye regionkontoret. Foto: RICHARD SAGEN