- Vi ønsker å nå ut til folk i alle aldre, så dersom en familie ønsker en annerledes og morsom søndag til høsten, er det bare å melde seg på, sier Ida Jørgensen, produsent i Annos produksjonsselskap Strix.

Fristen for å melde seg på som deltaker er passert, men du kan fortsatt bli en del av tv-suksessen «Anno» på NRK, da som statist.

Ønsker 200–300

De to første sesongene ble spilt inn i Fredrikstad og Bergen, mens neste års sesong starter innspillingen i Erkebispegården i Trondheim i august.

- Vi er midt inne i prosessen med å finne statister, og håper å ha 200–300 interesserte i databasen vår når innspillingen starter, sier Jørgensen.

Interesserte kan melde seg på via dette skjemaet

Ikke krav til dramaerfaring

Strix har henvendt seg til dramamiljøer, men Jørgensen sier at de er interessert i å nå så mange som mulig.

- Om folk har dramabakgrunn eller egne passende kostymer er det fint, men ingen forutsetning. Vi har dessuten behov for alt fra små barn til eldre, forklarer hun.

Produksjonsselskapet leter parallelt etter noen få skuespillere som har faste og mer profilerte roller.

-Vi leter til vi har funnet nok folk, men håper å være i mål før sommerferien, sier Jørgensen.

Maktkamp og brytningstid

Mens «Anno» sesong én og to har vært lagt til opplysningstiden på 1700-tallet, tas tredje sesong fra Trondheim helt tilbake til 1537.

«I 1537 er Trondheim i sentrum av en av en dyster maktkamp mellom den katolske kirke og danske kongen, og religionens allmakt legger strenge føringer på både individ og samfunn. Livet er hardt for de fleste, men det er også en tid der mulighetene for å skaffe seg et bedre liv er bedre enn på lenge», skriver NRK i sin omtale av serien.

I programmet skal deltakerne leve under de samme vilkårene som sine forfedre, uten kontakt med omverdenen. De bor tett og konkurrerer mot hverandre hver uke, blant annet om hvem som får svenne- og mesterstykke i ulike håndverksfag.

To måneders innspilling

Serien har vært en suksess for NRK, og har ligget på over 800 000 seere per episode. Selda Ekiz fortsetter som programleder.

Neste års sesong, som antagelig får premiere på nyåret 2017, starter innspillingen i Erkebispegården i august og vil pågå i to måneder. Noen scener blir spilt inn andre steder i Trondheim og omegn.

«Overbygningen til det hele er historien om overgangen fra kirkens strenge kontroll til større frihet. En slik brytningstid er spennende å fortelle om, og seeren vil få innblikk i dagliglivet, klasseskillet og ikke minst datidens håndverk»

- Det er foreløpig vanskelig å si hva slags scener det kan bli snakk om, men sist sesong hadde vi for eksempel noen store markedsscener med mange statister, sier Jørgensen.

Mange begrensninger

Hun forteller halve produksjonsapparatet allerede er på plass i Trondheim, for å gjøre seg kjent med byen og folket.

- Å spille inn i Erkebispegården gjør at vi må forholde oss til ganske mange regler og begrensninger. Men vi har en god dialog med Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, vi er kjempeglade for å være her og innretter oss mer enn gjerne.