Kongefamilien får mat fra den kronede Top Chef’en Renée Fagerhøi og elever fra flere videregående skoler i Trøndelag når de ankommer Stiftsgården torsdag.

Med en stab bestående av fire profesjonelle kokker samt 20 elever fra hele Trøndelag som studerer til restaurant- og matfaget, skal Fagerhøi mette celebre munner med trønderske råvarer. Dette blir gjort til et ledd i undervisningen til elevene, og i fire dager har de jobbet intenst i lokalene på Strinda før maten serveres prinser, prinsesser og 600 andre gjester i Stiftsgårdsparken på torsdag.

- Midt i matfatet

Maten som havner på Kongens fat, har ikke reist lange turen. Sjømat fra Hitra og Frøya, grønnsaker fra Frosta, spekemat og ost fra Inderøya og reinkjøtt og yoghurt fra Røros er bare noe av det som Oi! Trøndersk Mat & Drikke AS har med seg til Fagerhøis kjøkkenbenk.

- I Trøndelag sitter vi midt i matfatet. Vi har helt «sinnsyke» råvarer, og vi er for dårlige til å skryte av oss selv og å formidle hvor bra det vi sitter på er, forteller en ivrig «Top Chef». - Det er sikkert typisk å trekke frem kamskjell og sjøkreps herfra, men jeg synes det er gode eksempler, for det er råvarer som brukes på stjernerestauranter i Stockholm og Kjøbenhavn blant annet, hevder Fagerhøi. Og trekker frem at Grotteosten fra Hitra servereres på trestjernersrestauranten Maaemo i Oslo.

Sjømat til Kongen fra Norgesmesteren

Fagerhøi, som tok NM-tittel i sjømat tidligere i år, mener at sjømat handler om stolthet og tradisjoner.

- Hvorfor skal man ikke bli god på sjømat i Norge, når vi har det beste? Det er så lite man trenger å gjøre med det også, for alt er så «fresht». Så lenge man som forbruker er opptatt av å kreve kvalitet, så får man kvalitet.

Og det er klart at det blir sjømat på Kongens borg på torsdag.

- Det skulle bare mangle når vi er i Trøndelag, sier Fagerhøi stolt.

Taco til «krompen»?

Hos NRK P3 Morgen for noen måneder tilbake kunne Kronprins Haakon Magnus avsløre at han var svak for «taco hver fredag».

- Om man anstrenger seg litt, kan man finne noen taco-linker. Både på smak og serveringsmessig finner man noe fra Mexico, som Kronprinsen kan like. Men det er «freshe» ting – jeg kjøper ikke Santa Maria Tex Mex-pulver på Rema, her handler det om å bygge opp smaker fra bunnen av.

Fornøyd med ekspert-teamet

- Jeg har håndplukket fire rådyktige kokker i Trondheim, som får bryte litt ut av den tradisjonelle hverdagen som kokk, sier Fagerhøi stolt.

- Finnes det noen framtidige stjerner hos de håpefulle blant ungdommene?

- Jeg er vant til å jobbe med lærlinger, men de er jo eldre og litt mer formet. Disse ungdommene som er ferdige med første videregående er enda mer engasjerte og ivrige, og de følger med på alt av mat i media, så det er ekstra gøy

- Ser lovende ut for kokk- og servitørfaget

Kokk- og servitørfaget var en av de minst søkte fagene året som gikk. Er det slike prosjekter som kan være med å gjøre det populært igjen?

- Det er ikke lenge siden jeg fikk utplasseringselever og engasjementet blant elevene ikke var i nærheten av hva det er nå. Mens nå har de ganske høyt snitt for å komme inn her på kokkelinja på Strinda. Det har det aldri vært før, og det sier mye om statusøkningen til faget. Noe av årsakene tror jeg er at det veldig lenge var kun en type kokk som ble fremstilt i media: Den sinte, morske fyren som står og sparker i søppelbøtta. Men i den siste tiden, så har vi fått fram et mangfold av kokker, som viser hva yrket egentlig er for noe, med fokus på selve maten og råvarene.

Og dette smitter over på elevene, skal vi tro den engasjerte sjefskokken:

- De er ikke her for å bli kjeftet på. De er her for å lære og dele matglede. Slik som det ser ut nå, så ser det veldig lovende ut for kokk- og servitørfag, og det er en deilig følelse.

- Er det dette vi skal leve av etter oljen?

- Ja, hva skal vi med den når vi har sjøkreps og kamskjell?

Overraskelse venter

Denne måneden avslørte NRK i Kristiansand at kokk- og servitørlærlinger som serverte kongefamilien ikke fikk betalt. Dette fikk Fellesforbundet til å reagere kraftig. På dette arrangementet har Oi! Trøndersk Mat og Drikke vært i kontakt med Fellesforbundet på forhånd og forsikret om at dette går riktig for seg. - Dette er frivillig, elevene blir godt ivaretatt. De får en attest, i tillegg til en overraskelse etter endt servering i Stiftsgården på torsdag, smiler Fagerhøi hemmelighetsfullt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Oraya Poolsawat (18) går VK 1 mat og restaurant i Meldal. Hun er opprinnelig fra Thailand, og forteller at hun må bruke mindre chili når hun skal lage mat til trøndere. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Inga Storvik (18) kutter blåmuggost Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Tone Røyset (21), Martin Bergvin (16), Anders Haugen (16) i full sving med å kutte grønnsaker fra Frosta Foto: jens petter søraa, Adresseavisen