Torsdag startet tungrockfestivalen Tons of Rock i Halden. Festivalsjef? Svein Bjørge. Samme dag startet Steinkjerfestivalen. Festivalsjef? Svein Bjørge. Neste uke kommer Ekstremsportveko i Voss. Bookingsjef? Svein Bjørge.

Det skal vanskelig gjøres å finne en mer opptatt mann i Musikk-Norge den kommende uka enn steinkjerbyggen Bjørge. Han er ankommet Steinkjer fredag formiddag etter å ha tilbrakt første del av uka i Halden, og er nå klar for å arrangere festival nummer elleve i rekken i hjembyen. Etter tøffe tak innledningsvis, har de økonomiske pilene nå pekt den rette veien i flere år.

- Nordtrønderen kjøper på døra

- Vi selger flere og flere billetter, sponsorinntektene har gått opp og kostnadene ned. Årets festival er på plussiden for lengst, forteller Bjørge. Det betyr ikke at den er utsolgt, selv om det kun er få billetter igjen til lørdagen.

- Nordtrønderen kjøper fortsatt billett på døra. Derfor vet vi at det kommer mange fler, sier han. Pengene festivalen tjener settes på bok, som en buffer mot tøffere tider.

- Det vil komme et uår, og da kommer vi til å tåle det, mener festivalsjefen.

Ansvar for å bygge karrierer

Bjørge mener Steinkjerfestivalen har funnet formen sin for lengst – rockikoner i en miks med nye, spennende norske artister. Folk skal vite hva de får på Steinkjerfestivalen. Han mener publikum bør bestrebe seg på å få sett Status Quo, ettersom det er den siste konserten de gjør i Norge noensinne.

LES INTERVJU MED STATUS QUO: - Vi gir folket det de vil ha. Noe annet hadde vært dumt

- Det er jo et band som har solgt 120 millioner album gjennom karrieren, nesten like mange som Bruce Springsteen. Personlig gleder jeg meg mest til å se Bendik, som jeg er stor fan av. Jeg mener Silje Halstensen rett og slett er en av Norges beste artister, hun imponerer meg voldsomt.

- Dere har alltid hatt et sterkt innslag av ung, norsk rock?

- Ja og det er bevisst. Alle festivaler bør føle et ansvar for å ta inn norske artister, det er bra for festivalene på lang sikt å være med på å bygge karrierer. Det er dem vi skal leve av i framtida, sier Bjørge. Han mener også det er et godt trekk å invitere band flere ganger, og trekker fram Oslo Ess som et eksempel.

- Første gang spilte de på klubbscenen, men i fjor sto de på Rismelen. For dem er det å spille hos oss som å komme hjem, de har bygd en fanskare og folk vil se dem.

Femårsplan foran skjema

Tungrock- og metalfestivalen Tons of Rock i Halden er inne i sitt tredje år, og vil i år selge om lag 25 000 billetter.

- Vi la en femårsplan og ligger foran skjema. Målet var å bli en av Norges største festivaler, og det er vi allerede – godt før tida, sier Bjørge, som i sin tid også var med på å starte Hovefestivalen.

Men å jobbe med tre festivaler er ikke nok for festivalgeneralen. Neste år arrangerer han Dulpen-festivalen i Holmestrand for første gang, men det blir kickoff allerede i år med Kim Larsen-konsert.

- Det er en idyll ved sjøen, og festivalen vil bli veldig folkelig. Holmestrand har storinnrykk av båt- og campingfolk om sommeren, og Kim Larsen sier mye om hvor profilen vil ligge, sier Bjørge.

34 år på Roskilde

Mandag drar han til Voss for å se at alt går riktig for seg, men to dager før Ekstremsportveko slutter, er han på plass på Roskilde – da først og fremst som publikummer. Han vet allerede at den første ølen blir ekstra god.

- Roskilde må jeg ha bare med meg, jeg har vært der hvert år siden 1982. Den dagen jeg ikke får dratt på Roskilde, kommer det til å gjøre fysisk vondt. Det er verdens beste festival for min del, sier Bjørge. Selv om han har ferie i navnet, innrømmer han at han ikke klarer å la være å tenke festival og suge inn lærdom. Helt fri tar han heller ikke når han etterpå vender tilbake til Trøndelag og hytteliv resten av sommeren. Der skal han lade opp, men vil også bruke tiden til å planlegge neste års festivaler.

- Superheldig

- Det føles ikke som jobb, jeg har det bare morsomt. Jeg kunne definitivt ikke tenkt meg et annet liv, jeg er superheldig som får lov til å skape positive opplevelser for andre. Musikk er et utrolig sterkt uttrykk som vekker så mange følelser. Når jeg går rundt på festivalen og får klemmer fra lykkelige folk – det er all bekreftelsen jeg trenger og øyeblikkene i livet jeg setter aller høyest, sier festivalgeneral Svein Bjørge.