Knoff har base i Trondheim, og fotograferer for en rekke bedrifter. Fredag tok han bilder fra Elton John-konserten på Sverresborg. Foto: Sven-Erik Knoff

- Det er utrolig kult at Elton John skryter hemningsløst av Trondheim som konsertby og Sverresborg som konsertsted. Og så er jeg griseheldig med at mitt bilde ble brukt, sier Sven-Erik Knoff.

Fotografen med base i Trondheim tok bilder for Trondheim Concerts under fredagens konsert på Sverresborg. I etterkant la han ut et bilde som viser konsertområdet fra bergknausen bak publikum, med solnedgangen i bakgrunnen.

LES ANMELDELSE: Hyggekveld med Elton

Søndag kveld ble bildet lagt ut på Elton Johns offisielle Instagram-konto som har rundt 415 000 følgere. Mandag morgen hadde over 11 000 likt bildet.

Samme skjedde med Rihanna

- Jeg tagget Elton Johns offisielle side på min Facebook-side, og Trondheim Concerts har brukt bildet med tillatelse fra meg. Hvordan managementet til Elton John har fått tak i bildet vet jeg ikke, men det er utrolig kult at han skryter av Trondheim og Sverresborg.

Bildebruken har imidlertid en bismak. Knoff er verken blitt kontaktet om bruken av bildet eller kreditert på artistens Instagram-konto.

- Opphavsrett er utrolig viktig, og bilder skal krediteres. Mange tror at bilder er fritt vilt på sosiale medier, og av og til går det fort unna. Noe tilsvarende skjedde med VG og Rihanna nå i helga. Da brukte hun et bilde fra en VG-fotograf uten kreditering. Det er en uting.

Universal, Rihannas plateselskap, har sagt til VG at de vil kontakte artistens management for å få henne til å kreditere avisen og fotografen. Det samme vil Knoff gjøre med Elton John.

-Trondheim Concerts og Stein Vanebo har vært usedvanlig tydelige og kreditert meg gjentatte ganger, også når de delte Instagram-bildet. Jeg skal kontakte managementet til Elton John og be dem gjøre det samme.

Ville fange stemningen

Om selve bildet sier fotografen at han var opptatt av å vise hele historien rundt konserten.

- Jeg har fotografert på Sverresborg tidligere, og er veldig opptatt av komposisjon. Fra knausen er det gjenkjennbart hvor konserten er, så jeg ba om tillatelse til å ta bilde fra bergknausen siden jeg hadde muligheten til å fange alt i et eneste bilde derfra.

SE BILDENE: Åtte av ti priser gikk til trønderfotografer

Knoff jobber primært med fotografering for bedrifter, men har også faste oppdrag for Stage Dolls og Postgirobygget. En av grunnene til at han liker konsertfotografering er at artistene er naturlige i sitt element og at lyssettingen ofte er god.

SE VIDEO: Slik har du aldri sett Trondheim før

Fredag valgte han imidlertid å gå langt unna fremfor å stå i «fotopiten» foran scenen.

- Tanken var å fange hele stemningen med masse folk, museet og solnedgangen. Jeg bruker stativ og fotograferer med tre eksponeringer i ett og samme bilde tatt med et stort fullformatkamera fra Canon. Objektivet er et ultravidvinkelobjektiv som du kun får rette vinkler med, sier Knoff.

- Kjempeinnsats for Trondheim

Adresseavisen har tidligere omtalt fotografens arbeider da BBC Earth brukte tre av hans bilder i saken «The Extreme Landscapes of Norway» i fjor. Elton Johns bruk av hans bilde havner på topp tre-listen over oppmerksomhet han har fått.

Samtidig som han er begeistret over bildebruken, til tross for krøll med kreditering, er han opptatt av å skryte av konsertarrangøren som virkelig har fått fotfeste med blant annet faste konserter på Sverresborg.

- Trondheim Concerts, Stein Vanebo og alle andre rundt gjør en kjempeinnsats for å heve Trondheim som konsert- og kulturby. Mange drar i samme retning. Jeg var heldig som fotograferte og fikk bidra på min måte.

- Et hendig arbeidsuhell

Konsertarrangør Stein Vanebo forteller at det trolig dreier seg om en misforståelse, og at han føler seg delvis skyldig. Vanebo fikk festivalbildet av fotografen, og viste det deretter fram til managementet samme kveld.

- Reaksjonen deres var sterk, de fikk tårer i øynene.

Senere la Vanebo ut bildet på sin Facebookside sammen med kreditering til Sven-Erik Knoff. Han tror derfor at managementet kan ha misforstått, og trodd at krediteringen skulle rettes til Trondheim Concerts.

- Det er et hendig arbeidsuhell «in the heat of the moment». De tok bildet fra min Facebook-side, og har nok derfor trodd at det er vi som skulle krediteres. Det er vanlig at arrangør har copy right.

Det har ikke lyktes Adresseavisen å komme i kontakt med managementet til Elton John for tilsvar.

Foto: Skjermdump Instagram