Til sammen 500 personer, inkludert politi, helsepersonell og sosialarbeidere, skal sørge for sikkerheten på festivalen i helga 29.–30. juli. Det skjer etter gjentatte overgrepshendelser på svenske musikkfestivaler denne sommeren.

- Vi forsterker arbeidet mot seksuelle overgrep i år. Vi har ekstra personell både på festivalområdet og utenfor samt i campen, der mange av de tilreisende nordmennene bor, sier Stefan Kauppi, sikkerhetsansvarlig ved Storsjöyran.

- Meld fra

Bakgrunnen for skjerpet sikkerhet er de gjentatte overgrepsepisodene på svenske gratisfestivaler denne sommeren. I helgen fikk svensk politi inn seks overgrepsanmeldelser på Peace & Love-festivalen i Borlänge. Helgen før ble det anmeldt mer enn 30 overgrep på Putte i Parken-festivalen i Karlstad. Ofrene er unge jenter helt ned i tolvårsalderen, som beføles innenfor klærne, trakasseres og kysses mot sin vilje. Ofte er det guttegjenger som står bak overgrepene, opplyser svensk politi til SVT. I tillegg kommer fem voldtektsanmeldelser på Bråvalla-festivalen i Norrköping.

Hvert år pleier trøndere å reise over til festivalen som ligger like over svenskegrensa. Også i år venter Storsjöyran 3000–4000 tilreisende nordmenn.

- Har nordmenn som skal på svensk festival grunn til bekymring?

- Nei. Vi har aldri hatt hendelser av det slaget tidligere. Storsjöyran er en trygg festival, og vi håper ingenting inntreffer, sier Kauppi.

- Hva skal man gjøre om man opplever et overgrep?

- Man skal melde fra til nærmeste festivalpersonell, politi eller ordensvakt.

- Skal ikke finnes mørke områder

Festivalarrangørene skal sette opp ekstra belysning i mørklagte områder og stenge av steder de anser som utsatte, som for eksempel skogholt.

- En del av arbeidet vårt går ut på at det ikke skal finnes områder med mørke eller buskas, sier Kauppi.

Selv om overgrepene i Sverige har funnet sted på gratisfestivaler, mener Kauppi at Storsjöyran må ta de samme forholdsreglene.

- Vå må jobbe på den samme måten, for vi kan ikke risikere at noe skjer hos oss også, sier han.

Fysisk og psykisk hjelp

Nytt av året er rundt 100 mennesker i frivillige organisasjoner, som Røde Kors og Nattvandring.nu, de svenske natteravnene, som skal bevege seg rundt på området under festivalen, opplyser Kauppi ved Storsjöyran.

Irene Fregelin som leder Røde Kors i Östersund, forteller at organisasjonen kommer til å være på festivalen med førstehjelpspersonell. Hun skriver i en e-post til Adresseavisen at «rollen til Røde Kors er å ta hånd om personer som trenger hjelp, både fysisk og psykisk».

VG-lista: – Godt sikret

I Trondheim går gratisarrangementet VG-lista Topp 20 av stabelen 20. juli.

- Vi er et åpent arrangement, og for mange er vi en av de første konsertene man går på. Ut fra det gjør vi de nødvendige sikkerhetstiltakene. Vi har et eget sikkerhetsapparat med politi, brannvesen og helsepersonell samt profesjonelle vektere på stedet, sier Lise Rønneberg, arrangementssjef for VG-lista-konsertene.

VG-lista-konsertene har aldri fått inn overgrepshendelser, hevder hun.

- Kommer dere til å ha ekstra sikkerhetspersonell på stedet, med tanke på det som har skjedd i Sverige?

- Vi utfører en risikoanalyse og bemanner deretter. Det er en kontinuerlig vurdering fra våre sikkerhetsansvarlige, men ut fra forarbeidet kan vi si vi er godt sikret, sier Rønneberg.

Hun oppfordrer festivalgjengere til å sette seg inn i sikkerhetsprosedyrene til arrangementet de skal på.

Ikke «kvinnesoner»

Etter helgens overgrepsanmeldelser på Peace & Love-festivalen, melder festivalen Kulturkalaset i Göteborg at de går inn for avgrensede områder for kvinnelige publikummere.

- VG-lista skal være et åpent og inkluderende arrangement, så egne kvinnesoner vil ikke være aktuelt for arrangementet vårt, sier Rønneberg.

Sikrer festival: Stefan Kauppi ved Storsjöyran. Foto: Storsjöyran
VG-lista Topp 20 hevder de arbeider kontinuerlig med sikkerhet. Her fra konserten på Trondheim Torg i 214. Foto: Mari Svenning