Besøkstallene til kinoene i Nord-Trøndelag har steget med 49 prosent, sammenligner man tallene hittil i år med samme periode i 2015. Til sammen 50 000 flere har besøkt kinoene i fylket, og det er bare Oppland som har større vekst. Veksten skyldes åpningen av Kimen kino i Stjørdal, som i fjor erstattet den gamle kommunekinoen. 43 000 har tatt turen til kinoen så langt i år.

- En av grunnene er at vi har økt tilbudet betraktelig, er at vi er åpne alle dager i uka fra klokken ett på dagen. «Gamlekinoen» var åpen noen kvelder i uka, sier senterleder Gro Langnes ved Kimen kulturhus.

30 000 flere solgte billetter enn forventet

Da kinoen åpnet 18. juli i fjor, forventet de 70 000 solgte billetter innen det første året var omme. Men ett år etter har tre saler med til sammen 375 seter solgt 100 000 kinobilletter.

- Vi har lært kinopublikummet å kjenne etter hvert, og det gjenspeiler demografien i Stjørdal. Vi er for eksempel ikke en utpreget studieby, så vi ser at barnefilmer går veldig godt og filmer for et mer voksent publikum, sier Langnes.

Rekordsommer

Filmer som «Istid: På kollisjonskurs», «The legend of Tarzan» og «Kjæledyrenes hemmelig liv» og «Independence Day: Resurgence» ligger i skrivende stund på kinotoppen på Kimen kino.

- Filmene som har kommet nå i sommer har gått bra. Folk nyter finværet en stund, men så går de på kino igjen, sier Langnes.

Det er storfilmene som drar folk til kinoene i sommerukene. Sammenligner man med tidligere år, er det fem år siden besøkstallene kunne måle seg med sommerukene hittil i år.

Netflix erstatter ikke kino

Mens ekspertene lenge har spådd kinomediets langsomme død, har strømmetjenester og nedlasting ennå ikke ført til at folk holder seg i sofaen.

- Kinotallene holder seg stabile fordi film er best på kino. Publikum vet at de får en unik opplevelse med lyd og bilde, sier senterleder Langnes.

Bransjeorganisasjonen Film og Kinos publikumsundersøkelser viser at kino tillegges en annen posisjon enn film i stua. Et kinobesøk er en aktivitet med en viss verdi, der det sosiale aspektet er viktig. Men der storfilmer tidligere år har sørget for publikumsrekorder, er publikummerne i år jevnere fordelt mellom filmene. Tidligere har mer 700 000 besøkt filmer som «Kontiki» og «Max Manus». Per i dag har er det 23 filmer med ca. 100 000 besøk hver. Jørgen Stensland Film og Kino at 2016 er et lovende kinoår.

- De norske kinoene har et stabilt besøk. Faktum er at nedlasting ikke tar knekken på besøkstallene, slik folk gjerne tror. Besøkstallene fluktuerer litt basert på hvilke filmer som går, for eksempel var 2003 et rekordår med storfilmer som «Ringenes Herre» og «Harry Potter». Netflix har ingen negativ innvirkning på kino, men derimot på DVD-salget, sier han.

- Sør-Trøndelag sterk posisjon

Økningen for Nord-Trøndelag er prosentvis høy grunnet nyåpningen, men tallmessig relativt lav.

- De befolkningssterke områdene har naturligvis de høyeste besøkstallene, men alle steder hart hatt økning i år. Selv om Sør-Trøndelag ikke har en stor prosentvis økning, er besøket allerede høyt. De har en sterk posisjon i Kino-Norge, og Trondheim Kino er en av kinoene som har greid seg best de siste årene, sier Stensland.

Kinosenterleder Gro Langnes ved Kimen kulturhus kan være fornøyd med besøkstallene. Her fra åpninsdagen på kinoen i fjor. Foto: FRANK CADAMARTERI
Reinhard Haverkamps kunstverk «Østenfor sol og vestenfor måne» utenfor kulturhuset Kimen på åpningsdagen 18. juni i fjor. Foto: FRANK CADAMARTERI