Når åpningsarrangementet begynner, er det ikke en ledig stol å skue til tross for et heftig regnvær. På scenen bidro blant annet Anders Jektvik, Ole Paus og Ida Maria med musikkinnslag, kulturminister Linda Hofstad Helleland skal holde tale, og Rita Ottervik var på storskjerm fra Sarpsborg.

LES OGSÅ: Dette må du vite før Olavsfestdagene

Ole Paus skal holde konsert i Borggården tirsdag 2. august, og noe spesielt er det at alle sangene er skrevet kun i forbindelse med Olavsfestdagene, som et bestillingsverk. Det har vært stille fra musikeren i noen år etter albumet «Avslutningen» i 2013. Nå er han tilbake med en litt annerledes lyd i det ekslusive verket «Ubudne Gjester».

- Jeg vet ikke når jeg hadde det sånn sist

Inne i Øyvindsalen i Borggården er det en ydmyk Ole Paus som møter oss før han skal på scenen. Han sitter rolig ved et bord, og ønsker oss velkommen med et fast håndtrykk. Til tross for et avslappende ytre er han urolig innvendig. Mest for konserten på tirsdag, og om folk vil like det han har jobbet med.

- Jeg har mange sommerfugler i magen, at det er like før jeg svever avgårde. Nå er det nerver og prestasjonsangst. Frykt for å ikke strekke til som musiker, og nerver for å ikke huske tekst.

Han har hatt nerver før andre opptredner, men ikke slik som dette.

- Jeg vet ikke når jeg kjente det sånn sist, jeg håper at jeg aldri har følt det slik før, sier Paus og ler.

Alle har et forhold til begrepet

Temaet for årets festival er Mammon, et begrep som brukes i Bibelen om en tankegang som setter materiell rikdom høyt. Paus var ikke i tvil om å takke ja da han fikk forespørsel om å bidra.

Han har et bevisst forhold til begrepet, og har gjort seg mye tanker rundt det.

- Jeg tror ingen i Norge kan si at de ikke har et forhold til begrepet Mammon, bevisst eller ikke. Det er en veldig styrende kraft i våre liv. Det er så opplagt at alle er imot Mammon, man blir advart mot grådighetskulturen. Det er så forslitt hele begrepet, men likevel alvorlig.

Det begynte med sangen «Bon Voyage», det ble så tydelig for han da både barn og voksne fløt i land i Middelhavet.

- Per Sandberg satt på landsmøtet med den ekle T-skjorten hvor det sto «Good Journey» for å være litt karslig overfor døde barn. Da visste jeg at jeg skulle skrive en sang med samme tittel.

LES OGSÅ: Dette sa Paus da det ble kjent at han skrev nytt stoff til Olavsfestdagene

Steinrike, men ikke spesielt snille

Det å skulle sette seg ned å skrive et titalls sangtekster rundt begrepet kan fort bli overveldende. Paus er klar i sin tale om hva hans oppfatning av Mammon er, og knytter det blant annet til styringen av Norge, og verdenssituasjonen vi befinner oss i.

Før han skrev sangene begynte han å tenke på John Lennons «Give Peace a Chance».

- Å si «give greed a chance», er vel mer passende til vår sivilisasjon. Vår kollektive kulturrelaterte grådighet er skyggesiden til demokratiet, og grådigheten er Mammon. Vi tror mer på Mammon enn vi tror på omtanken og nestekjærligheten, og det er synd. Vi er steinrike, men ikke spesielt snille av den grunn, forteller Paus.

Norge i krig med fire land

Han mener at å kalle tiden vi lever i for en brytningstid, er tidenes underdrivelse.

- Det er full oppløsning over alt, og da blir plutselig mammon fryktelig alvorlig. Det er grådigheten vår som driver oss inn i katastrofe etter katastrofe.

Faren hans var offiser. I entreen før Øysteinsalen henger et bilde av ham og Dronning Elizabeth. Paus forteller at han kanskje er mer opptatt av forsvaret enn andre på grunn av faren.

- Det som er slående er at Norge i dag er i krig med fire land. Jeg sier vi er i krig fordi vi ikke kan bombe fire land uten å være i krig med dem.

Han trekker frem bildet av Kjell Magne Bondevik som vinket farvel til åtte jagerfly på vei til Afghanistan fra flyplassen i Bodø.

- Vi kan ikke si at Bondevik ikke var delaktig i det som skjedde der. Man sender ikke jagerfly for å drive med humanitær virksomhet akkurat, sier han.

Mammon har styrt oss hele veien

Paus forteller at vi er medskyldige enten vi vil det eller ikke, og at det er alvorlig. At vi på et tidspunkt må stanse opp og si unnskyld.

- Jeg tror det er grådigheten som har styrt oss hele veien. Og når du er i den tankerekken blir det plutselig mye å skrive om, forteller han.

Paus snakker om terrorister, og at han har en viss forståelse for hvorfor de blir det.

- Hvis noen hadde bombet mitt land sønder og sammen, lagt mitt nabolag i ruiner, og bodde et annet sted enn der krigen foregitt. Jeg forstår hva de føler. Jeg sier ikke at jeg liker det, men at helheten er råtten. Det er ikke riktig å ta igjen med terror, men et sted begynte det og jeg er redd det var vi som startet.

Han er veldig glad for å ha fått oppdraget om å lage sangene.

- Olavsfestdagene har vist meg en enorm tillit. Jeg er stolt over å bli spurt. Og det er en fest å spille sammen med Trondheimsolistene.