I én av bodene på Olavsfestdagenes middelaldermarked står Jan Helge Helgesen og skjærer ut rirkuler, de runde utvekstene på trær.

- Vi har demonstrert hvordan vi lager kopper på markedet siden 1993. Slik overbringer vi kunnskap, holder tradisjonen i hevd og viktigst - folk får se at koppene krever arbeid og er verdt pengene. Alt er ikke «made in China», sier han.

Håndverkeren har med seg tre generasjoner, både sønn og bestefar, i boden. De driver også tinnstøperi, og har merket økende interesse for håndverket på markedet.

- Da vi startet var markedet Trondheims best bevarte hemmelighet, men nå vet alle om det. Og det er oppskrytt at det er økonomiske nedgangstider. Ola Nordmann skal feriere i hjemlandet sitt i år, og det er nordmenn som kjøper mest, sier Helgesen.

- Trosset regnet

Martin (8) synes Olavsfestdagenes middelaldermarked er så gøy at han tok turen to dager på rad.

- Vi var her i går også, og kikket på det i bodene. Det er gøy her, så jeg ville tilbake i dag, sier Martin Lilleholt Bakken, som var på Olavsfestdagene i fjor også.

Han lar seg ikke stoppe av bygeværet som passerte over byen lørdag formiddag. På middelaldermarked i Borggården, skulle han uansett vær.

Iført vernebriller hakker han på en en klebersteinsblokk i hjørnet av Borggården, der restaureringsarbeiderne har rigget seg til. Der møter Adressavisen også myntmakeren Jesper Skarsvold Mirling (6), som nettopp har laget sin første mynt.

- Hele familien trosset regnet i dag, forteller pappa Kristian Sliper Mirling.

- Bokstaven på mynten står for Nidaros, sier myntslager Pål Ulseth, som viser fram en skinnende mynt med bokstaven N.

Tørrfisk fiansierte domen

Kaja Rosholt fra Oslo er på ferie på Melhus, men har tatt turen inn til Trondheim lørdag. Under paraplyen smaker hun på tørrfisk i fra en bod.

- Det er utrolig spennende, og jeg har aldri smakt tørrfisk før. Det var godt vær her i går, så jeg håper det klarner i dag, sier hun.

I tørrfiskboden kan Tonje Harøy fra restauranten M/S Bjørnvåg fortelle at det er tørrfisksalg som har finansiert byggingen av Nidarosdomen.

- Tørrfisk fungerte som penger i gamledager. En sølvmynt var verd fire tørrfisk. Før olja var det fisken som ga penger til å reise domkirka, sier Harøy.

Hun forteller at den eldre garden av de besøkende på markedet liker tørrfisken ekstra godt.

- Smaken fremkaller gode barndomsminner.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Martin Lilleholt Bakken (8). Foto: Kristin Svorte
Kaja Rosholt smaker på tørrfisk . Tonje Harøy og Torstein Borgersen i bakgrunnen. Foto: Kristin Svorte