Lundeby er utdannet sivilingeniør i industriell økonomi, og har dermed god erfaring med strukturell prosjektledelse.

- Jeg har bestanding vært opptatt av kultur og utvikling, og har jobbet som entreprenør i kulturbransjen nesten hele mitt yrkesaktive liv. Jeg er veldig glad for å ha fått en sånn rolle, og synes at det er en av de mest spennende jobbene man kan få i Norge i dag, sier hun.

Har jobbet lenge mot jubileet

Nasjonaljubileet i 2030 har bakgrunn i slaget på Stiklestad hvor kong Olav Haraldsson falt 29. juli 1030, og skal markere at det er tusen år siden hendelsen.

- Jubileet i 2030 er ikke bare et jubileum akkurat det året, det er et løp som trappes opp mot 2030.

Tiden fremover skal blant annet brukes til å øke kunnskaps og refleksjonsnivå i befolkningen, og at nye generasjoner lærer om historien. Hun håper at de i løpet av denne tiden har klart å skape noe av varig verdi.

Planleggingen har foregått en god stund, blant annet med en forstudie som ble gjennomført i 2011–2012.

- 2030 har vært et strategisk siktepunkt for Stiklestad ganske lenge, forteller prosjektlederen.

- Hvordan engasjerer man de yngre frem mot jubileet?

- En mulighet kan være å lage en produksjon for den kulturelle skolesekken som går nasjonalt. Det kan være enav flere måter å involvere de unge, slik at de engasjerer seg for historien.

En viktig dato

Hun omtaler 29. juli 2030 som en av de viktigste datoene i norsk historie.

- Det markerer et vendepunkt i overgangen fra høvdingmakt til kongemakt, overgang fra det norrøne til det kristne, fra den ættebaserte rettsforståelsen til konsekvensene av at kristenretten kom inn i det norske lovgrunnlaget, og tilknytningen til det europeiske kulturfellesskapet. Olavs-arven er et av de viktigste symbolene for de sentrale norske institusjonene, og samfunnet som helhet, forteller hun.

Hun forteller at det er viktig å formidle kunnskap om hva historien betyr og har betydd for det norske samfunnet.

- Historie er en god inngang til refleksjon og kunnskap som kanskje ikke alle tenker over i stor nok grad. Ved å møte historien kan man reflektere over eget ståsted, holdninger og kulturarv i møte med ny tid.

Et jubileum for hele landet

Hun er positiv til kulturminister Linda Hofstad Hellelands visjon om å bruke olavsarven som et grunnlag for samfunnsdialog.

- Det er viktig at dette følges opp med kunnskap, og vi jobber med å få opp et flerfaglig forskningsprogram som kan levere ny kunnskap til en slik dialogprosess som må være brei. Samspillet mellom vår egenart, felles fundament og mulighetene som finnes i et moderne mangfoldig Norge er en viktig diskusjon. Det er et stort poeng at jubileet både blir inkluderende og samtidsrelevant.

Hun sier at aksen Stiklestad-Nidaros blir viktige samarbeidsaktører i Trøndelag frem mot jubileet, men poengterer også at det ikke bare er et jubileum for Trøndelag, men for hele landet.

- Medvirkning både fra stat, kirke og monarki er veldig viktig, sier hun.