Sommerro presenteres som «årets trønderske musikkteatertalent» under Operagalla på Kimen kulturhus i Stjørdal lørdag. Hun er den fjerde unge scenekunstneren Opera Trøndelag plukker ut.

- Jeg får litt prestasjonsangst. Det er en stor ære å bli plukket ut, sier Sommerro.

22-åringen fra Trondheim spiller også i «Sommer i Tyrol», det også med Opera Trøndelag. Hun har vært tilknyttet operaen siden elleveårsalderen og hatt ulike roller i oppsetningene gjennom årene, før hun begynte på Bårdar-akademiet i hovedstaden.

- Det er slitsomt, og det blir flere og flere i bransjen, så det er beinhardt. Det blir mer og mer press på utseendet også. Jeg skal ikke si at jeg ikke kjenner på presset.

Oppvokst i frilanstilværelsen

Sommerro forteller at hun takler presset ved å forsøke å la være å tenke på hva andre mener.

- Men det er lettere å si det enn å gjøre det. Jeg må nesten bare gjøre det sånn for lykkes. Jeg har ikke lyst til å drive med noe annet.

Sommerro er datter av den anerkjente komponisten Henning Sommerro, komponisten av «Olav Engelbrektsson»-operaen som har gått om somrene på Steinvikholmen. Men etternavnet tenker hun lite på.

- Det er veldig naturlig når både mamma og pappa holder på med musikk. Det har aldri vært noe annet. Jeg har vokst opp i frilanstilværelsen, så jeg knytter ikke prestasjonskrav til etternavnet.

- Flere sceneaktører må synliggjøre talenter

Opera Trøndelag har pekt ut et operatalent hvert år, men med Sommerros erfaring med sang, dans og teater ble operabegrepet for smalt.

- I år har vi plukket ut Karianna Sommerro og spurte om hun ville lanseres som talent. Da ble det musikkteatertalent, sier operasjef Radi Spets ved Opera Trøndelag.

Spets forteller at operaen forsøker å lage produksjoner som kan gi unge utøvere i Trøndelag jobb.

- Det er en del av vår overordnede strategi. Det er knallhardt å kjempe om de få sceniske rollene. Vi har jobbet bevisst med å lage ekstraroller i «Olav Engelbrektsson», «Sommer i Tyrol» og «Flaggermusen» og «Tryllefløyten». Da kan vi ta med mange av de lokale utøverne. Det er ikke bare sangerne, men også musikerne også.

Spets forteller at under «Tryllefløyten» fikk tretti frilansmusikere arbeid ved operaen.

- Det synes jeg flere sceneaktører skal bestrebe seg på å gjøre. Staten utdanner mange folk, men de nyutdannede har ingen arena å komme til. Det er viktig å synliggjøre unge talenter, sier operasjefen.

Ikke slutt for Steinvikholmen

Tidligere somre har «Olav Engelbrektsson»-operaen vært en tradisjon, men i år har den uteblitt. «Flaggermusen» er årets storsatsning.

- Vi var et operaselskap som var basert på «Olav Engelbrektsson», men vi har utviklet bedriften videre. Vi produserer andre ting og har oppsetninger hele året. Vi får selvfølgelig spørsmål om Steinvikholmen, men det er noe med at Trøndelag allerede er fullt av spel. Vi har andre rammer rundt oss og har fått andre muligheter nå som vi har en scene med orkestergrav. Vi må gå andre veier framover, sier Spets.

- Blir det aldri mer opera på Steinvikholmen?

- Det blir det sikkert, og det tar vi stilling til sammen med styret. Hadde vi hatt mer penger, hadde det blitt oppsetning. Men vi forplikter oss til å arrangere en fullskala innendørsopera eller operette når vi først har fått scene med orkestergrav.

Undertøysfabrikant fra Hommelvik

Nå står «Sommer i Tyrol» for tur, og Sommerro begynner med prøver.

- Rollen heter «Clara». Hun er en ung jente fra Trondheim som møter på «Sigismund», og de blir forelsket. Så følger forlovelse og bryllup, sier Sommerro.

Åsmund Lockert Rohde som spiller «Sigismund» har gått samme klasse som Sommerro i Oslo.

- Det er veldig trygt å spille med en jeg kjenner godt, da tør man å gjøre flere ting. Jeg skal spille en veldig søt og uskyldig jente som lesper, så hun har vanskelig for å bli venner med folk. Men så ser hun at «Sigismund» også har et problem med håret sitt som er farget rødt.

Operetten foregår opprinnelig i Tyskland, men er lagt til hjemlige omgivelser i Trøndelag.

- Det handler om en undertøysfabrikant fra Hommelvik, mens advokaten er fra Levanger, sier operasjef Spets.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN