- Det er bra jobba av dem som har fått Van Morrison til byen. Det har virkelig løsnet på konsertfronten i Trondheim og det er strålende at trønderne kommer seg ut. Dette er en fabelaktig kveld, sier Frank Sæterhaug.

Han vil ikke definere seg som en blodfan av Van Morrison, men har en del plater av den irske rocklegenden liggende hjemme. «Into the music», «Moondance», «Tupelo Honey» og selvsagt «Astral Weeks».

- Låter jeg liker spesielt godt er «Moondance», «Have I told you lately», «Crazy love» og «Caravan». Jeg håper virkelig han spiller sistnevnte i kveld, sier Sæterhaug som selv er musiker i blues-rockbandet Pulsator.

- Den beste liveopptredenen med Morrison er etter min mening «Caravan» i konsertfilmen The Last Waltz med The Band. Da var Morrison til overmål blid. For han går ikke akkurat for å være noen sjarmbombe, den fyren, sier Torgeir By.

- Men en jækla god musiker og låtskriver, det er han, poengterer Sæterhaug.

Glohærsk fan

Van Morrison kunne strengt tatt ha droppet solbrillene da han entret en vasstrukken Sverresborg Arena på Byåsen i Trondheim onsdag kveld. Med med noen usle varmegrader og regn, regn, regn var det likevel snusfornuftig av 70-åringen fra Belfast å ikle seg hatt, halstørkle og frakk – et antrekk han for øvrig ofte tyr til på scenen. Innadvendt eller ikke – Van The Man fikk opp stemninga med «Bright side of the road».

- Æ like hele kaill'n æ, jeg er en «glohærsk fan» fra Fannrem og har alltid Morrison på øret når jeg trener på 3T, jubler Arnhild Eikli.

Hun hadde tatt turen til Sverresborg sammen med venninnen Anne Berit Størdal. De modne damene så overhodet ikke mørkt på værsituasjonen og hadde tatt på seg trøndersk festivalsommer-bunaden: Regncape, ullgenser og slagstøvler.

- Vi koser oss likevel. Van er ingen scenepersonlighet, ikke akkurat utadvendt, men for en sound!, påpeker Arnhild Eikli.

Trodde han var svart

Blant sydvestene dukket det imidlertid opp en lyshåret, gledestrålende ung fan med stiletter og skjørt.

- Mamma spilte alltid Van Morrison i oppveksten og jeg har vært fan siden jeg var 13. Men jeg har aldri sett ham og fram til i fjor trodde jeg at han var afroamerikaner på grunn av den dype stemmen, hehe. «Brown eyed girl» er en favoritt, sier Frida Alexandra Johansen (23).

Tre måneder: Lyden på konserten var ikke påtrengende høy, men pappa Anders Brennhaug hadde utstyrt sønnen Jens Sønvis (3 mnd.) med hørselsvern. Foto: Kristin Slotterøy
Trondheimsferie: Frank R. Lie og Anne Lise Lie fra Stjørdal har booket seg inn på hotell og en todagers ferie i Trondheim. Billettene til Van Morrison fikk Frank i 59-årsgave av ungene. Foto: Kristin Slotterøy
Minner fra oppveksten: Frida Alexandra Johansens (23) mamma spilte alltid Morrison i oppveksten- Jeg er fan, men vennene mine synes jeg er helt koko når jeg spiller Morrison. Han er ikke akkurat «utz, utz house music». Foto: Kristin Slotterøy