- Det er jo så utrolig varmt i Trondheim nå!

Sondre Justad er blid på telefon fra Marinen. Bagasjen er på Værnes, og artisten som skal åpne hele Pstereofestivalens 10-årsjubileum spøker om at han sprader rundt naken inntil bagasjen kommer frem.

- Det var 5 grader og regn i Trondheim inntil du dukka opp…

- Men det er jo akkurat sånn det skal være.

Her kan du lese alle sakene fra Pstereofestivalen

Badet i Nidelva

Justad har ikke rukket å teste badetemperaturen i Nidelva ennå, men han forteller at han testet den bare for to uker siden sammen med tjue andre badenymfer etter Topp 20-lista-showet.

- Jeg håper det er lov å bade i Nidelva? Hvis ikke må du ikke skrive at vi gjorde det, sier årets mest badeglade artist.

- Hvor lei er du forresten av alle nakenspørsmålene?

- Jeg liker å bli spurt om det, jeg. Jeg liker nakenheten og synes det er viktig med et naturlig forhold til nakenhet. Dessuten vil jeg oppfordre flere til å bade mer.

Engasjert fyr

Justads store hit «Riv i hjertet», har gått rett i nettopp hjertet til de norske musikklytterne. En sår låt om en tung stund.

- Hva er lettest å skrive om, egentlig? De gode eller de vonde følelsene?

- De vonde, uten tvil. Jeg liker å blande det melankolske med energisk musikk forteller han.

Justad stilte opp i ”Ja betyr ja”-kampanjen mot voldtekt i vår. I etterkant har det kommet frem triste nyheter rundt temaet fra festivaler, og nå sist Hemsedal-saken.

- Hvilke oppfordringer har du til festivalpublikummet, særlig den mannlige delen?

- Det jeg tenker er at man skal være utrolig sikker uansett hvor deilig den andre personen er og hvor god kontakt man har fått. Lenge før man går over intimgrensa. Man må være ekstra obs på driftene sine. Det handler tross alt om å ha respekt for andre mennesker. Det er ikke like lett for alle å se konsekvensene av hva man gjør, og at det får store negative konsekvenser for et annet menneske, sier han.

Den engasjerte artisten har hatt et veldig tett turnéprogram det siste året, og rakk ikke å være med å demonstrere etter Hemsedal-saken.

- Men hadde jeg hatt mulighet, hadde jeg stilt opp.

Føler seg heldig

I dag har han det ærefulle oppdraget med å åpne hele Pstereofestivalens 10-årsjubileum.

- Det er helt vilt! Det er et modig valg av Pstereo. Vi opplevde det sist på Bukta og det gikk  heldigvis kjempebra. Jeg hadde aldri turt å booka meg som åpningsartist, ler han.

Og han legger til at man skal ikke ta noe for gitt i denne bransjen, og han har vært veldig heldig de siste to årene, med fulle hus på konsertene sine.

- Bare heldig?

- Så klart er det en kombinasjon av hard jobbing med en utrolig god gjeng også. Men ja, jeg synes at jeg er heldig. Dette blir jo ikke det siste folk ser av meg. Jeg er forberedt på både oppturer og nedturer fremover, det gjør meg ingenting. Jeg er bare i startfasen!

Les også: Jeg ringte hjem til mamma og fortalte at det var som å starte i ny jobb hver eneste dag, med nye folk, nye ting hele tiden.

Sjekk den fantastiske værmeldingen for Pstereofestivalen!

«Tyven Tyven»-fan

- Pstereofestivalen har tatt navnet sitt etter Dum Dum Boys’ album Pstereo…

- Ja, det vet jeg! avbryter han.

- …hvilket forhold har du til DumDum Boys?

- Forholdet mitt til DumDum Boys er nok basert på de store kjente låtene. Jeg har vært på et par konserter, hvor det har vært elektrisk stemning, de er et utrolig bra liveband.

- Kan du kjenne deg igjen som tekstforfatter når du hører tekstene til Kjartan Kristiansen, for eksempel «Tyven Tyven», som ble skrevet til vokalist Prepple?

- På et vis jo, men jeg har til gode å gi ut en låt som så knyttet til en så sterk opplevelse som «Tyven Tyven» er.

- Men jeg ønsker jo å skrive om de sterkeste temaene. Jeg skriver jo mye om samfunnsproblematikk, om urettferdigheten jeg ser og opplever, men å klare å finne den helt riktige formen, det driver jeg å utforsker ennå.

Ny musikk

- Du har jo hatt tidenes travleste år. Har du rukket å «feska» noe?

- Jeg har faktisk vært på min første fesketur på et par år,  på skjærgårdskysten på østlandet. Det var utrolig digg. Det å bo i telt, og være i ett med naturen.

- Vi har livepause fra oktober, for å få jobbe med ny musikk, og fesketurer, så klart.

- Er det det vi skal leve av etter oljen? Dine såre tekster og fesk?

- Jeg håper begge deler, de er jo begge fornybare ressurser. Det blir kanskje litt for storkar å si det om seg selv, men jeg er i alle fall fornybar. Jeg har ikke noe mot å bli eksportert, men nå skriver jo jeg på norsk dialekt, og det vil jeg fortsette med.

- Hva tenker du om de andre artistene som skal spille på festivalen, skal du se dem?

- Det er en drømme line up! Og flere av dem er mine favorittartister. Vaular har jeg all respekt for,  jeg har vært på konsert med han mange ganger. Ary også, vi er jo labelkamerater. Og Sigur Ros da, det er en av mine favoritter, avslutter Sondre Justad.

Sondre Justad og bandet hans spilte for en utsolgt Storsal på Samfundet i fjor. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth