Ukens filmpremierer vil neppe hevde seg blant årets beste filmer. Den beste historien er uten tvil å finne i den svarte amerikanske komedien «War Dogs». Filmen om to doprøykende venner i 20-åra i Florida som ble millionærer som krigsprofitører gjennom våpenhandel med det amerikanske forsvaret, er basert på en sann historie. Jonah Hill og Miles Teller spiller hovedrollene, i en film regissert av Todd Phillips som laget «Hangover»-filmene. «Selv som ujevn, ganske middels film, er «War Dogs» fascinerende», heter det i vår anmeldelse.

Grei treer

Omtrent like ujevn er tredje film ut i nysatsingen på «Star Trek» på kino. «Star Trek Beyond» er laget av mannen bak flere av «Fast & Furious»-filmen. Filmen glimter til i humor og action, men helheten holder ikke helt. «Dessverre er manus som helhet for utydelig og pratsomt til at dramaet helt klarer formidle hva som står på spill», heter det i vår anmeldelse.

Svenska synden

Dokumentarfilmen med den eggende tittelen «The Swedish Theory Of Love» serverer kritisk blikk på noen av bivirkningene av svensk politikk på felt som familieliv, likestilling og selvstendighet siden 70-tallet. «Filmen formulerer interessante, og for noen sikkert provoserende spørsmål. Som at økende ensomhet og isolasjon blant mennesker i Sverige er noe av prisen å betale for en politikk som har lagt vekt på å oppdra mennesker til selvstendighet og uavhengighet», heter det i vår anmeldelse.

Herlig hummer

Ingen av ukens nye filmer kan måle seg med den beste premieren forrige helg. «The Lobster», er et tragikomisk samlivsdrama på liv og død, med svart humor og en lett absurd tone. Colin Farrell gjør sin beste filmrolle, i sentrum for en frisk og annerledes film. En film som åpner med at en mann sjekker inn på hotell og får spørsmål om hvilket dyr han vil bli om han ikke klarer å finne seg en partner i løpet av 44 døgn, er noe for seg selv.

Skremmende hai

Om du er disponert for skrekkfilm med hai, er det verdt å få med seg«The Shallows» av Hollywoods dyktige spanske b-filmskaper Jaume Collet-Serra. Det meste av filmen er konsentrert rundt Blake Lively som surfer ved ei strand og en morderisk hai. Filmen er ujevn, men får ganske mye haigufs ut av stram ramme. «Måten filmen formidler kampen i vannet på, er bølgerullende sjangerfilm på solid nivå », het det i vår anmeldelse.

Skuffende Spielberg

Eventyrfilm av Steven Spielberg etter barnebok av Roald Dahl låter som spennende mestermøte. «SVK» lever ikke helt opp til det. «Glatt og disneysk, for lite eventyrlig som film », het det i vår anmeldelse av filmen hvor musikken til John Williams og den britiske skuespilleren Mark Rylance imponerer mest, sistnevnte i versjonen som ikke er dubbet.

Viggo Mortensen i skogen

«Suicide Squad» byr på en spektakulær samling med superskurker fra D. C. Comics-universet, rocka lydspor og en historie hvor skurkene lar seg presse til å bekjempe en enda ondere skurk og onde makter. «Filmen prøver hardt å være kul og brutal, men mangler stil til å bli mer enn en ujevn samling med gode, middels og ujevne scener, satt sammen som en lang, påkostet trailer», het det i vår anmeldelse.

«Captain Fantastic» har Viggo Mortensen som seksbarnsfar av selvhjelpstypen som oppdrar ungene i overlevelse og skolegang i ødemarka. Filmen fungerer enda bedre som sivilisasjonskritikk og satire med stikk mot forbrukssamfunn og alternativbevegelse, enn som frodig familie- og oppvekstdrama. «Under Kirsebærtrærne» av Naomi Kawase er en vakker, stillferdig japansk film om kunsten å lage det perfekte bønnesyltetøy til å ha på pannekaker.

Austen og oppfølgere

En flott kvalitetsfilm som synger på siste verset på kino er «Love & Friendship», basert på en av Jane Austens mindre kjente romaner. Den er lekent, morsomt og frekt fortalt og spilt, lett å anbefale både for dem som liker og de som tror de ikke liker historiske drama av denne typen. I kategorien oppfølgere og nyinnspillinger er komedien «Ghostbusters» et ok valg. Filmen en nyinnspilling av suksesskomedien fra 1984. Ifølge vår anmelder er filmen «like unødvendig som den er underholdende». Den nye Jason Bourne-filmen er kanskje vel så unødvendig som underholdende, men for venner av agentfranchisen er «Jason Bourne» sannsynligvis ok actionunderholdning, selv om den ikke er «helt på nivå med de beste Jason Bourne-filmene», som det het i vår anmeldelse.

Førpremiere for barna

For de yngste er nok fortsatt «Istid: På kollisjonskurs», den største filmen, mer «varmt og velkjent» enn overveldende god ifølge vår anmelder. Den får konkurranse av «Oppdrag Dory» som har førpremiere i helga. Oppfølgeren til «Oppdrag Nemo» som får ordinær premiere neste helg, er en av de største publikumssuksessene på kino i USA i år.

Popkornfilm på tv

Hvis ingenting av dette frister eller du har sett det mest relevante og savner 80-tallets popkornfilmer med overnaturlige trekk, som «Nærkontakt av tredje grad» eller «E.T», så er sommerens store tv-serie-snakkis «Stranger Things» på Netflix «en herlig hyllest til 80-tall, Steven Spielberg og Stephen King », ifølge vår anmeldelse.

Svensk utakt: En gruppe unge mennesker møtes i skogen og tar på hverandre i dokumentaren «The Swedish Theory Of Love».