Thurston Moore er så begeistret for de norske black metal-pionerene at han i sommer ga ut Jørn «Necrobutcher» Stubberuds bok «Dødsarkiv. Mayhem 1984 – 1994» på engelsk.

I går ettermiddag møttes de to på Rockheim til bokbad. Før det fikk vi møte Moore og Stubberud backstage.

- Det har vært mye skandalepresse rundt Mayhem, men dette er første gang de forteller historien selv. Utgivelsen er veldig personlig for meg, jeg har alltid vært opptatt av bandet og ikke minst av kulturen rundt dem, sier Moore om boka som ble utgitt på norsk i oktober i fjor.

Moore hørte første gang om boka i et intervju med en norsk journalist da han spilte i Bergen i fjor. Han skaffet seg et eksemplar og sørget for å få oversatt boka i rekordfart.

- Mayhem noe eget

- Black metal er et tema i flere bøker, men mange av dem har et akademisk utgangspunkt, eller de er skrevet av journalister. Dette er ingen bok om black metal, men om Mayhem, som er noe helt eget. Samtidig ville sjangeren neppe ha eksistert uten dem. Bare Jørn kunne ha skrevet denne boka, sier gitaristen, og legger til:

- Det er min kjæreste Eva (Prinz-Valdes, journ.merk.) som er hjernen bak utgivelsen.

Mayhem-vokalist Maniac skulle «ta prestene, Nidarosdomen, hele hælvete». Men ekstrem ideologi, det tok han sterk avstand fra.

Mayhem-bassist Stubberud ble overrasket da hans norske forlag ringte og fortalte at selveste Thurston Moore ville utgi boka i England.

- Vel... Jeg har aldri sett dem live, og har ingen plater, men de er et banebrytende rockeband. Og så føltes det betryggende å samarbeide med noen som har forståelse for musikkindustrien, og som selv spiller alternativ musikk. Samtidig har Mayhem flere fans i utlandet enn i Norge, så boka burde ha vært utgitt på engelsk i utgangspunktet, sier Stubberud.

Har mye til felles

Thurston Moore er mest kjent fra det amerikanske støyrockbandet Sonic Youth som markerte seg sterkt på indiescenen på 80- og 90-tallet, og som mange mener banet vei for blant andre Nirvana.

Mayhem regnes som pionerer innen black metal-sjangeren, mye takket være debutalbumet «De Mysteriis Dom Sathanas» (1994), som også er knyttet til drap, selvmord og lange fengselsstraffer. I høst spiller de i Samfundet.

Les om hvordan det gikk og se de blodige bildene fra da Mayhem spilte på Trondheim Torv i 2010.

Både Moore og Stubberud ser flere likhetstrekk mellom bandene.

- Å høre Mayhem inspirerer meg. I Sonic Youth var jeg han fyren med bakgrunn fra punk, heavy metal og kunstrock. Da Ramones og Sex Pistols kom, lå det mye nærmere min identitet enn Ozzy Osbourne og Robert Plant. Det var noe jeg kunne relatere til. Å spille alternativ musikk er å være åpen for alle typer musikk, bli inspirert og bruke det i sitt eget uttrykk, slik både Sonic Youth og Mayhem gjorde.

Sonic Youth ble oppløst i 2011 etter bruddet mellom Thurston Moore og bassist i bandet Kim Gordon. Men Moore er stadig aktuell som soloartist, og i kveld spiller han på Pstereo.

Nytt album i 2017

- Jeg spiller med gruppa mi fra England, med Debbie Googe fra My Bloody Valentine, gitarist James Sedwards og den engelske trommisen Ick. Steve Shelley er min faste trommis, men når jeg gjør sporadiske jobber er det uten ham. Vårt nye album, «Rock'n roll Concoiusness» utgis på nyåret, sier Moore.

LES OGSÅ. Siste sjanse til å holde kjeft

Like etter intervjuet er de to musikerne på plass i salen til en drøy times prat med både morsomme og noen ufrivillig morsomme øyeblikk. Som da Stubberud påpeker at folkemusikere er langt mer voldelige enn metal-musikere, og forteller Moore om «the lovely artist» Terje Tysland som «clubbed down the local sherif».

Eller om hvor overrasket han ble da han ble invitert ut på middag av den norske ambassaden i London i forbindelse med boklanseringen i sommer:

- Before we were freaks, now we're heroes, avsluttet Stubberud.

Her kan du lese alle sakene fra Pstereofestivalen.

Torsdag ettermiddag møttes Moore og Stubberud til bokbad på Rockheim. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen