En sommer er over, men minnene om den består sang Kirsti Sparboe i 1972. Et faktum vi neppe kan bestride nå som august går mot slutten og rustrøde september banker på døra. Men det finnes mange ting og glede seg over i høstmørket også. Ikke minst en invasjon av nye filmer og serier som vil dukke opp i ukene og månedene fram mot jul.

Vi har ikke fått tilgang til informasjon om alt som kommer, men av de største satsningene kan vi nevne komiserien «Swedish Dicks» på Viaplay med Peter Stormare i hovedrollen. På Viaplay kan du også se sesong 5 av The Walking Dead når kalenderen viser 1. september. Verdt å nevne er også sci-fi -serien «Westworld» på HBO Nordic med blant andre Anthony Hopkins og vår egen Ingrid Bolsø Berdal i rollene, samt andre del av fjerde sesong av «Vikings». Netflix holder kortene tettere til brystet, men vi vet at sesong 2 av den prisbelønt publikumfavoritten «Narcos» dukker opp om bare kort tid.

Mens vi venter på disse og mange flere kan vi kanskje friste med noe av det som har dukket opp på Netflix, Viaplay og HBO Nordic i løpet av de siste par ukene. For kanskje har du avsluttet ferien nå i helga og er nysgjerrig på hva som har dukket opp mens du bedrev kunsten i å slappe av på en strand et eller annet sted i verden.

Netflix

The Social Network

En film som av mang regnes som regissør David Finchers ( Fight Club, Seven) største bragd.  Jesse Eisenberg spiller rollen som Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg. Men filmen handler egentlig om noe helt annet enn tilblivelsen av den sosiale nettjenesten. Nemlig svik, lojalitet og ambisjoner. Har du ikke sett denne før så må du se den nå.

Broadchurch

Sesong 1 og 2

Den britiske krimserien Broadchurch går for å være noe av det ypperste innen britisk TV-krim noensinne - noe som ikke sier lite. Serien har en suggererende effekt som gjør at du blir sittende på sofakanten med åpen munn gjennom hele første sesong. Men den virkelig store bomben kommer ikke før det går opp for deg at kanskje så var ikke mordgåten løst alikevel. For hvorfor da lage sesong 2 om alt ble oppklart i første sesong? Det er ikke mange TV-serier en kan bruke begrep som «genialt» om, men Broadchurch har ingen problemer med å leve opp til en slik betegnelse.

The Intern

Når var sist gang du så Robert de Niro i en 100% sympatisk rolle? Du skal lete ganske så langt ned i filmografien til den legendariske skuespilleren for å finne noe tilsvarende som han gjør her. The Intern er en feel-good -film i n'te potens. Og Robert de Niro og Anne Hathaway har en kjemi seg i mellom som du bare sjelden ser i slik filmer.

Seeking a Friend for the End of the World

Det er vanskelig å beskrive Seeking a Friend for the End of the World. Er den en deprimerende komedie eller er den en komisk drama? Uansett hvordan du velger å se den så er filmen et rørende stykke underholdning som tar for seg et dommedagsscenario på en lavmælt måte. Steve Carell og Keira Knightley spiller hovedrollene.

Louis CK at the Comedy Store

Verdens morsomste mann ( og utvilsomt verdens best betalte komiker) tar aldri ferie. Nå er endelig fjorårets opptreden på Comedy Store i Los Angeles ute for Netflix-abonnenter. Som alltid så snakker vi om stand-up av første klasse her. Louis CK tar for seg alt fra babyer på fly til redsel for flaggermus.

The Get Down

Sesong 1

Baz Luhrmanns ( Moulin Rouge, The Great Gatsby) forsøk på å gjenskape hiphop' ens spede begynnelse på 70-tallet. Heldigvis lykkes han langt bedre enn hva Martin Scorsese gjorde med HBO-serien «Vinyl» i fjor. Som med alt Luhrmann gjør så er også The Get  Down en salig blanding av sjangere, ikke minst blandes det lett surrealistiske med elementer fra musicals fra 1950 og 1960 -tallet. Men resultatet er dønn sjarmerende, om ikke akkurat realistisk.

David Cross: Making America Great Again!

Denne stand-up forestillingen har allerede blitt førstesidestoff i USA. David Cross ( som du kanskje kjenner best fra barnefilmer som Alvin og gjengen) bedriver nådeløs politisk harselas med alt som han mener er galt i amerikansk politikk. Ikke like provoserende for oss, men om du vil vite hva som får republikanerne i USA til å se rødt så skal du ta en titt på denne.

Viaplay

Star Wars - alle filmer!

Jepp. Alle de syv Star Wars -filmene er nå tilgjengelig på Viaplay-tjenesten.  Ytterligere presentasjon burde vel være unødvendig.

Sicario

Den beste thrilleren som har kommet fra USA på mange år. Emily Blunt og Benicio Del Toro spiller hovedrollene i en film som på en helt annerledes ( og ganske så brutal ) måte tar for seg menneske -og narkotrafikken mellom Mexico og USA.  Filmen hadde tre Oscar-nominasjoner.

Burnt

En kulinarisk thriller ( umulig å beskrive denne filmen på en annen måte) med Bradley Cooper i hovedrollen som den ambisiøse kjøkkensjefen Adam Jones. Filmen handler om Jones besettelse for å oppnå tre stjerner i den annerkjente Michelin-guiden.

Breaking the waves

Lars von Triers mye omtalte ( og provoserende) kjærlighetsdrama fra 1996. Denne har ikke vært å oppdrive  på andre strømmetjenester tidligere.  Breaking the Waves er den første i Triers «Golden Heart» -trilogi og har en rekke elementer fra Dogme 95 -manifestet i seg.

HBO Nordic

Fear the Walking Dead

Sesong 1 og 2

I dag har HBO Nordic halvsesongpremiere på andre del av sesong 2 av denne serien. Fear the Walking Dead er en spin-off -serie av The Walking Dead som snart er klar med sin sesong 7. The Walking Dead er TV-kanalen AMC sin største suksess noensinne og serien som nå vises over store deler av verden er en av de største suksesseriene noensinne. Fear the Walking Dead tar for seg historien om zombie-utbruddet et helt annet sted på det nord-amerikanske kontinentet. Viaplay viser den femte sesongen av The Walking Dead fra 1. september.

Hap and Leonard

Sesong 1

Hva får du om du blander Twin Peaks med Pulp Fiction? Sannsynligvis noe som ligner svært mye på Hap and Leonard. En slags crime noir story med fargerike karakterer, over-the-top bad guys og en buddy-komedie i bunnen. Tidvis både hylende morsomt og neglebrekkende dramatisk. En slags western for den moderne tid.

Vice Principals

Likte du Eastbound & Down så liker du denne. Grovkjeftet og grovkornet komiserie om to rivaliserende vise-rektorer på en amerikansk high school. Subtil er denne serien i alle fall ikke.