Styreleder Ellen Tveit Klingenberg i Kunsthall Trondheim forteller at dronningen lenge har vært interessert i å komme til åpningen.

- Hun har fått grundig informasjon og synes det er flott at vi får en slik institusjon i Trondheim. Hun synes også utstillingsåpningen er spennende, sier Klingenberg når hun og kunsthallens direktør Helena Holmberg viser oss rundt i lokalene som nå står klare bak store glassdører i den gamle brannstasjonen øverst i Søndre gate.

- Det blir stort, fleksibelt og tøft, sa styrelederen da Adresseavisen skrev om ombyggingen i april.

Begge mener det vil ha stor betydning for kunsthallens anseelse og posisjon, både lokalt og nasjonalt, at dronningen åpner det hele.

Veggene i de nesten tusen kvadratmeter store utstillingslokalene står foreløpig tomme. Til utstillingsåpningen vil de bli fylt med bilder og kunstneriske aktiviteter.

Høyt internasjonalt nivå

Åpningsutstillingen har omtrent samme tittel som et bilde av den anerkjente norske kunstneren AK Dolven. Bildet heter «this is a political painting», men kunsthallen har satt parentes rundt «painting», siden utstillingen rommer flere andre uttrykk. Tittelen på utstillingen blir dermed «this is a political (painting)».

- Det blir en internasjonal gruppeutstilling med ledende kunstnere fra Norge, Sverige, Frankrike, Østerrike og Romania. AK Dolven og alle de fire andre kunstnerne kommer til åpningen, og de skal både vise bilder, fotografier, tekster, video og film. Performance inngår også i utstillingen, forteller Holmberg.

Kulturrådet bevilget i desember et millionbesløp i støtte til kunsthallen.

Familiedag og litteratur

Hun gir ros til både Trondheim kommune og fylkeskommunen for at de har gjort en bemerkelsesverdig satsing for å etablere en kunsthall i byen.

Selve åpningsdagen med dronningbesøket er torsdag 20. oktober, men det blir flere aktiviteter også den påfølgende helgen. Det blir fest om kvelden, et fagprogram fredag og familiedag med workshops for barn lørdag.

Trondheim folkebibliotek, som ligger vegg i vegg, og Litteraturhuset i Trondheim, som får lokaler i samme bygning, skal også ha arrangementer samme helg.

Når kunsthall og litteraturhus kommer på plass, begynner Trondheim endelig å likne en kulturby, mener Anne B. Ragde.

Kulturkvartal med bredde

- Vi legger opp til et utstrakt samarbeid med både biblioteket og litteraturhuset, slik at vi får et nytt kulturkvartal med stor bredde. Vi skal vise internasjonale utstillinger av høy kvalitet, men henvender oss samtidig til et stort publikum, sier Klingenberg og viser fram den nye forbindelsen som er bygget mellom kunsthallen og biblioteket. Bokreolene er lett synlige fra kafeen som skal åpne i tilknytning til utstillingslokalene.

Holmberg mener det fint lar seg gjøre å holde høy kvalitet og nå ut til mange. Kunsthallens oppgave er nettopp å vise internasjonal samtidskunst som ikke har så mange andre arenaer i Trondheim. I begrepet «internasjonal» er også Norge med, sier hun.

Vil bygge kunstscene

- Trondheim har flere museer og gallerier som spesialiserer seg på norsk kunst. Vi vil ikke ta fra dem den oppgaven, men vi samarbeider gjerne med dem, slik at vi kan bygge opp en kunstscene i Trondheim på et høyt internasjonalt nivå, sier Holmberg. Klingenberg nevner flere andre samarbeidspartnere, som NTNU.

De romslige lokalene er tilrettelagt for å vise det aller meste og for å romme mange slags aktiviteter. I kjelleren ligger et klimatisert rom med perfekt fuktighet og temperatur, slik at spesielt ømtålig kunst som det tidligere ikke har vært mulig å vise i Trondheim, nå kan finne veien til byen.

Samfunnsengasjerte kunstnere

Valget av tittel på åpningsutstillingen er selvfølgelig ikke tilfeldig. Ordet «political» kan brukes også om flere av de andre verkene som blir vist.

- Vi viser ikke plakatkunst, men alle kunstnerne er samfunnsengasjerte, og mye av det publikum får se, handler om forholdet mellom individer og samfunn, sier Holmberg.

AK Dolven, som i mange år har vært en av Norges høyest anerkjente kunstnere, får selskap av svenske Kajsa Dahlberg, østerrikske Valie Export, franske Claire Fontaine og rumenske Alexandra Pirici.

Utstillingen skal stå til slutten av februar. Hva som da skal skje, er foreløpig hemmelig. Men det er allerede avgjort at kunsthallen neste år vil romme aktiviteter knyttet til neste års samejubileum.

Alt klart: Der brannbilene sto parkert, er det nå klart for internasjonal samtidskunst. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen
God plass: De store glassdørene mot Søndre gate er godkjent av byantikvaren. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen