Det er knyttet store forventninger til stykket som har urpremiere på Trøndelag Teater fredag. Og ikke uten grunn; teatret har samlet tre av landets fremste aktører på sitt felt til å lage og framføre kunstprosjektet «Begynnelser». Forfatter Carl Frode Tiller har skrevet tekst, Motorpsycho både lager og framfører musikken, mens scenekunstkompaniet De Utvalgte står for regi, scenografi og filmelementene. Sammen med skuespillere fra teatret har de lenge jammet seg fram til sluttresultatet.

- Unødvendig jabbing

Motorpsycho skal fremføre musikken live fra orkestergrava hver kveld. Totalt blir det 38 forestillinger.

Hør og se smakebiter fra forestillingen!

- Det blir nok utfordrende å spille to timer hver kveld i halvannen måned, men vi har lagt opp til små variasjoner slik at musikken ikke blir helt lik på hver forestilling. Dermed unngår vi kjedsomhet og trøstedrikking fra den lille baren i orkestergraven, sier Motorpsycho-duoen Bent Sæther og Hans Magnus Ryan med skeive smil.

I løpet av forestillingen har bandet for det meste en fot i graven, men beveger seg også opp over kanten i et par scener.

- Er teatermusikken veldig forskjellig fra det dere vanligvis lager?

- Ganske mye av dette ville nok havnet på en Motorpsycho-plate. Samtidig har vi måttet lage musikk der vi deler oppmerksomheten med andre i et samspill mellom tekst, skuespill og scenografi. Og det er litt uvant for oss som driver med rockeband. Det er jo så unødvendig mye jabbing på en teaterscene, flirer Sæther.

Da Motorpsycho gikk baklengs inn i den norske folkesjela

Dødsreise

Han nikker mot forfatter Carl Frode Tiller som står bak «jabbingen», altså manus. Historien er en baklengs dødsreise, altså fra død til fødsel. Den tar for seg hovedpersonen Terje i dødsøyeblikket og skildrer hvordan han konfronteres med situasjoner fra eget liv, om valgene han har tatt.

- Carl Frode Tiller, dødsreise og Motorpsycho, blir det veldig høstmørkt dette?

- Hehe, helt nattsvart er det ikke. Alvorlig og trist naturlig nok, men det er også mye humor. Samtidig er det både realistisk, surrealistisk og drømmeaktig, slik man kan forestille seg dødsøyeblikket, sier den prisvinnende forfatteren.

Tekst, musikk og scenografi har vært sidestilt i prosjektet, og det har foregått en prosess der Motorpsycho, Tiller og scenekunstkompaniet De Utvalgte har «jammet» seg fram til et sluttresultat.

- Det har vært veldig morsomt og utfordrende. Vi har knadd en del på både tekst og musikk. Først tenkte jeg at «oi, dette blir bare en Motorpsycho-konsert!». Men så ble jeg helt hekta på teksten til Tiller, og vi har forkastet musikk og tekst i en pågående prosess som vi fortsatt ikke er helt i mål med, sier regissør Kari Holtan i De Utvalgte.

Mye video

Det profilerte scenekunstkompaniet arbeider med samtidsteater og forestillingene beveger seg i grenselandet mellom teater, billedkunst og performance. Ved å bruke video skaper de en kraftig visuell scenografi med kjappe sceneskift. Videodesigner Boya Bøckman gleder seg over at både Motorpsycho-gutta, Carl Frode Tiller og Trøndelag Teater har tilpasset seg kompaniets måte å jobbe på.

- Motorpsycho er vant med å jamme, de er nærmest som en jukeboks som kan tunes inn i alle retninger. Selv om de nok ikke liker å bli omtalt som jukeboks, ler Boya Bøckman.

Bent Sæther peker på at alle involverte er på «samme tripp».

- Mentalt er vi på samme sted, vi er veldig enige om hvordan det bør være.

Sett lyset

For Carl Frode Tiller har det også gått opp et lys.

- Som skjønnlitterær forfatter er jeg vant med at alt uttrykkes gjennom ord, men i dette arbeidet har jeg fått mer blikk for hvor viktig både musikken og det visuelle er i et teaterstykke.

Skuespiller Kenneth Homstad, som spiller hovedpersonen Terje, mener «Begynnelser» lykkes med å flette musikk, tekst og scenografi sammen til én pakke.

- Vi er vant med at skuespillerne er hovedelementet i et stykke, men her er vi sidestilt med både musikk og scenografi. Som skuespiller er det utfordrende, men desto mer interessant.

Sammen er vi dynamitt: Det er duket for kvalitet i alle ledd når forfatter Carl Frode Tiller (fra venstre), Hans Magnus Ryan og Bent Sæther i Motorpsycho, samt det innovative scenekunstkompaniet De Utvalgte - her representert ved regissør Kari Holtan - slår sine kloke hoder sammen i premiereklare «Begynnelser». Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen