Kunstnere på høyt, profesjonelt nivå i Trondheim kan krysse av 16. september i kalenderen. Da er det frist for å søke om å bli bykunstner, en ny ordning som blir innført fra og med 2017.

Formannskapet vedtok i april å gi et årlig stipend på 200 000 kroner til en kunstner eller en gruppe kunstnere som er bosatt i Trondheim og arbeider i byen.

Sentrum-venstre-partiene satte først av 150 000 kroner. Rådmannen mente 2000 000 var et mer passende beløp.

Gir økonomisk trygghet

- Kunstnere innenfor alle uttrykksformer kan søke. Hensikten med stipendet er at de skal få økonomisk trygghet til at de kan arbeide grundig og utløse det potensialet de har, sa kommunalråd Ottar Michelsen (SV), en av initiativtakerne bak ordningen.

Nå er det første bykunstnerstipendet utlyst.

- En egen vurderingskomité skal gå gjennom søknadene og velge en kunstner eller ei gruppe kunnstnere som skal få stipendet. Meningen er å gi den eller de som får stipendet handlingsrom til å utvikle seg videre. Pengene vil gi mottakeren muligheten til å konsentrere seg om arbeidet sitt over tid, sier kommunaldirektør for kultur og næring, Ola By Rise.

Sør-Trøndelag fylkeskommune har en tilsvarende ordning med fylkeskunstnere.

Ingen begrensninger

Han forteller at kommunen ikke vil legge begrensninger på hva bykunstneren foretar seg, men kunstnerens arbeid skal bli godt synlig for byens befolkning. By Rise legger til at han gjerne ser at etablerte kunstnere søker, men at stipendet ikke har et retrospektivt preg. Det er det arbeidet kunstneren eller kunstnerne gjør i dag som skal formidles.

I teksten i utlysningen heter det at stipendet skal gi gode arbeidsbetingelser for kunstnere i Trondheim med anledning til faglig fordypning, forskning og produksjon over en lengre tidsperiode.

Stipendet for 2017 skal deles ut i løpet av november i år, og det er meningen at et nytt stipend skal utlyses hvert år i tiden framover.