Programleder: Moteblogger og journalist Janka Polliani leder sesongens Top Model. Foto: FEM

Denne gangen er det ikke radmagre kvinner som konkurrerer om en gjev modellkontrakt, men såkalte «plus size»-jenter. Vi snakker om kvinner med former og vepsetalje à la gamle dagers pin up-idol (eller som Kardashian-søstrene om du vil).

Deltagerne, som kommer fra hele Skandinavia, har alle kjent på kroppspresset. De er med andre ord som kvinner flest: Vi lever godt med litt flesk her og litt ridebukselår der, men skulle helst sett at vi var smale som ei sild slik at Bik Bok-buksen endelig passet.

Derfor er det noe forfriskende over den «tykkere» versjonen av den tv-sendte modellkonkurransen. Som seer er det underholdende og kult å se at vanlige kvinner kan bli så stilige og vakre med riktig make up, styling og fotografering. Ikke minst er det en nytelse å se at jentene ikke tar til takke med en kvast brokkoli til middag, men i stedet gafler i seg en dobbel porsjon pasta bolognaise.

Likevel, noe går i samme leia som tidligere. I det som ofte fortoner seg som drøvtyggende pauser mellom fotoshoots og kveldens eliminering foran fagjuryen, er det også denne gangen lagt opp til «bitching» jentene imellom (selv om blodsukkernivået er mer stabilt). Det blir eksempelvis sur stemning når den svenske delegasjonen rotter seg sammen til middag, og attpåtil spiser opp all majonesen!

Stylistlinja ved Norsk fotofagskole legges ned

I motebransjen kalles modeller som ikke passer inn i «størrelse null» (dvs. extra-extra small) for «plus size» (!), og markedet for sistnevnte er heldigvis økende. Og det er forbilledlig at Top Model-konseptet kaster seg på bølgen. Dessverre viser sesongens utgave at det fortsatt er et tydelig skille mellom tynne og formfulle modeller. For her er det jo bare de frodige som får innpass, og ikke mangfoldet - noe som burde vært idealet hvis en modellverden med sunne kvinner i flere former virkelig er ønsket.

Det er også litt synd at programmets sylfrekke stylist, homsen Jonas Hallberg, ser ut til å være mer greial mot de lubne. I tidligere sesonger har han verbalt flådd skinnet av enkelte «bitches», mens denne gangen virker det til å være mindre underholdende «shame on you» selv om man er en klossete bambi på catwalken. Er det bare dem med lav BMI som tåler kjeft?

I slutten av andre episode glimter likevel Hollywood-stylisten til. Når norske Linda nærmest får et sammenbrudd fordi hun må holde en død fisk på en fotoshoot, renner det over for fyren:

- Altså, det er ikke okei å være redd for en liten fisk. Man kan inte vära redd for Nemo, lissom. Sorry!

Anmeldelsen er basert på programmets to første episoder.

Anmeldt av Kari Hovde