Mandag denne uka satte musiker Bjørn Alterhaug i gang et kulturopprop mot planene om å etablere en ny, stor flerbrukshall på Øya i Trondheim.

Alterhaug er provosert over Rita Otterviks påstand om at den kommende hallen har stor støtte i kulturlivet. «Forslaget til utbygging av Trondheim Spektrum er et uopprettelig overgrep mot kulturbyen Trondheim. Vi ønsker alternativ som ivaretar bymiljøet, kulturen, idretten og messebyen», heter det i oppropet.

Mandag hadde kulturpersonligheter som Liv Ullmann, Håkon Bleken, Ulf Risnes og Henning Sommerro signert.

- Otterviks ord holder ikke stikk

Etter at Adresseavisen omtalte saken, har stadig flere kommet til. Onsdag formiddag har Facebook-siden «Stans utbyggingen på Nidarø» nesten 1900 «likes».

- Det har vært langt større oppslutning enn hva vi hadde sett for oss. Det er fantastisk at vi har fått med flere nasjonale kulturpersonligheter som Arve Tellefsen, Anne B. Ragde og Kjell Erik Killi Olsen. Samtidig skal vi passe oss til å bli forledet til å tro at litt blest om saken betyr at det går vår vei, sier Bjørn Alterhaug, og legger til:

- Ordførerens ord om at hun har kulturlivet med seg holder kanskje ikke stikk. Kanskje gjelder det samme reiselivet og idrettslivet.

KOMMENTAR: Et monster på byens vakreste tomt

Blant dem som gir oppropet sin uforbeholdne støtte er forfatter Anne B. Ragde.

- Vern om Øya

- Det er galskap! Enhver som har øyne i hodet vil synes dette er galt, hvis ikke er det noe galt med både øynene og intelligensen, sier Ragde, som er lei av argumentet om at Trondheim trenger en hall til håndball-EM i 2020.

- Det er som å bygge en motorvei over Bakklandet fordi vi skal ha oss en biltur til neste når. Dette er indrefileten i byen vår som vi gir bort i gave. Det er vår by, det er vi som bor her. Det er vi som går tur her hver eneste dag og som elsker denne byen, sier forfatteren.

Også Arve Tellefsen er klar på at en flerbrukshall bør ligge utenfor sentrum.

- En slik stor hall bør legges utenfor nærmest fredete områder inne i byen. Jeg var veldig imot da de begynte å planlegge utescene på Festningen rett ved sykehjemmet, men med Granåsen og Sverresborg fikk byen et vellykket alternativ.

Ikke råd til flere byggetabber

Steinar Larsen, daglig leder for Trondheimsolisten, er opptatt av at Trondheim må bevare sine friluftsområder.

- Øya er et fantastisk friluftsområde. Det blir feil å bygge det igjen, i hvert fall når Sluppen ligger så nærme. Med et litt bedre busstilbud er det bare fem minutter unna sentrum, poengterer han.

Impresario Bea Levine-Humm synes det er en skam at man overhode planlegger et gigantisk bygg midt inne i en naturperle.

- Det er veldig viktig at vi bevarer denne lungen i byen. Man kommer til å angre voldsomt hvis man bygger dette. Vi har ikke råd til flere slike byggetabber, dette må stanses, sier hun.

- Monsterhallen vil være en skamplett for byen og gjøre uopprettelig skade, skriver Eik Jondell i dette debattinnlegget.

Monstrøst bygg

Eksiltrondhjemmer og direktør i Bergen Filharmoniske Orkester Bernt Einar Bauge bodde i Ila frem til 1989, og brukte brua over til Øya flittig.

- Å se illustrasjonen av et nesten monstrøst bygg som totalt endrer, ja synes å ville ødelegge Øyas og bydelens åpne karakter, er skremmende, sier Bauge, som understreker at han uttaler seg som privatperson.

Musiker Siri Gjære mener Trondheim allerede har allerede tabbet seg ut ved å tillate bygging av store, stygge bygg som man siden har angret på.

- Her kan vi være i forkant! Plasser storhallen et sted den har estetisk tilhørighet og hvor trafikk kan avvikles på en fornuftig måte. Nidarø er en del av byens pulsåre og må bli behandlet deretter, sier hun.

Kunstner Ann-Cathrin Hertling ser nye muligheter for området:

- Nå som Killi Olsen har donert sine verker til byen, kan Nidarø bli Trondheims Louisiana eller Henie Onstad.

- Politikerne øverkjører oss

Bjørn Alterhaug er selv aktiv i Øya velforening som i sommer utarbeidet en høringsuttalelse i saken.

- Politikerne i Trondheim bør være glade for at samvittighetsfulle borgere har brukt hele sin sommerferie på å få denne saken ordentlig belyst, slik at folk kan ta et standpunkt bygd på realiteter. Vår høringsuttalelse viser at det som er i ferd med å skje er et uopprettelig overgrep, sier han.

- Politikerne kan ikke bare overkjøre oss på denne måten, det er en usunn måte å behandle borgerne sine på og skaper ikke tillit.

Waage: - Ingen lokaliseringsdebatt

- Man får inntrykk av at dette er en lokaliseringsdebatt, men den avgjørelsen ble tatt for tre år siden. Det handler ikke om hvor en slik hall skal ligge, men om det skal bygges nytt på Nidarø, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Geir Waage (Ap).

Han sier Brattøra, Sorgenfri og Tempe var steder som den gang ble vurdert, men at det ikke var gjennomførbart andre steder enn på Nidarø.

- Jeg har stor respekt både for Øya velforening og kulturlivets engasjement, men skulle man ha hatt storhallen et annet sted, måtte man ha finansiert det med ganske heftig boligbygging på Øya, med den trafikken og privatiseringen av området det ville medføre. Det er ingen politiske partier i bystyret som har tatt til orde for å tilbakeføre Nidarø til et grøntområde, sier Waage.

Arbeiderpartiets Geir Waage minner om at alternativet til en flerbrukshall ikke er en park, men ganske omfattende boligbygging. - Avgjørelsen om lokalisering ble tatt for tre år siden, sier han. Foto: Vegard Eggen