Fredag er det norgespremiere på krigsdramaet «Kongens nei» som handler om de dramatiske hendelsene under tyskernes invasjon av Norge 9. april 1940, til Kong Haakon VII tre døgn senere avslo å forhandle med tyskerne og overgi landet til Vidkun Quisling og hans kuppinnsatte regjering.

Les også: - Kong Haakon var den som tydeligst sa nei til Hitler

Nær nervøst sammenbrudd

Mens kongen framstår som en rakrygget monark, peker flere filmanmeldere på at Johan Nygaardsvold (Ap), som var statsminister under krigen, nærmest blir framstilt som skurken i fiksjonsfilmen. Nygaardsvold-figuren er en svettende og nevrotisk type som skal lede den vaklende regjeringen på flukt mot Hamar. Regissør Erik Poppe avviser at han har «smurt tjukt på» og karikert Nygaardsvold.

- Jeg har blant annet lest bortimot 17000 sider med historisk materiale og sporet opp alt som finnes av fotografier fra regjeringens flukt. Jeg har finstudert bildematerialet og vi ser tydelig at Nygaardsvold var svett og angstridd i disse aprildagene. Jeg beklager å måtte si det, men Nygaardsvold var helt vilt bakpå da tyskerne invaderte. Historikere jeg har snakket med, sier at han faktisk var enda nærmere et nervøst sammenbrudd i virkeligheten, sier Poppe.

Spiller stortingspresident

Han gjestet i går Trondheim for å markedsføre filmen sammen med skuespiller Jan Frostad. Frostad spiller stortingspresident og Høyre-mann C.J. Hambro. I motsetning til statsminister Nygaardsvold framstår han som en handlingens mann med kaldt hode.

- Hambro tok ansvar for å holde Nygaardsvold på beina. Når regjeringsmedlemmene kommer til Hamar er Nygaardsvold på bristepunktet. Han er livredd og hadde sittet i en bil hvor hans kolikkplagede barnebarn hadde grått hele veien fra Oslo, forteller Frostad som til vanlig er skuespiller ved Trøndelag Teater.

Nygaardsvold kom fra Hommelvik og i en periode var han ordfører i Malvik. I tiden etter frigjøringen ble regjeringen hans utsatt for kritikk for sin manglende forsvarsberedskap og håndteringen av invasjonen i 1940. Han fikk likevel anerkjennelse for arbeidet han gjorde som eksil-statsminister i London, og han ble senere bevilget æreslønn – som han lot være å heve.

Kongeparet ville sitte på gresset

Adresseavisen siterte torsdag Rolf Johan Bye, oldebarnet til Johan Nygaardsvold, som antyder at «Poppe sannsynligvis har laget «drømmefilmen» for alle de reaksjonære høyreradikale «nettrollene» der ute som hater Det norske Arbeiderparti (DNA)». Poppe synes det er synd hvis noen tar filmen til inntekt for slike holdninger.

- Jeg er Ap-mann selv, og tar overhodet ikke et oppgjør med Ap. Selv om regjeringen etter krigen ble kritisert for dårlig beredskap, må man se det i lys av at Arbeiderpartiets politikk på 1930-tallet var veldig presset. Vi var et fattig land og vi valgte å bruke ressursene på å få folk i arbeid – og ikke på å bygge opp forsvaret, sier republikaneren Poppe som innser at han er «skapmonarkist».

- Kongehuset er en samlende kraft i en ung nasjon. Dessuten er kongefamilien moderne. Da vi viste «Kongens nei» i Slottsparken onsdag, insisterte kongen og dronningen på å sitte på gresset sammen med de andre publikummerne. Men jeg tilbød dem en plaststol.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Sa nei til Hitler: Den norske filmen «Kongens nei» har premiere fredag og handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940. Kong Haakon VII spilles av danske Jesper Christensen. Foto: Filmweb
Intense og dramatiske dager: Den norske filmen «Kongens Nei» handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden. Kongen (foran) spilles av danske Jesper Christensen, kronprins Olav (bak) spilles av Anders Baasmo Christiansen, mens Tuva Novotny (i midten) har rollen som kronprinsesse Märtha. Foto: Filmweb