- Filmen har flere sterke kvinnelige karakterer og skildrer flere ulike aspekter av kvinners liv. Det er overhodet ikke noe kvinnefiendtlig med det, sier Anne Elvedal.

Sammen med Linn-Jeanethe Kyed er det Elvedal som har skrevet manuset til «Børning 2». Filmen er en oppfølger til «Børning» fra 2014 – den mest sette norske filmen det året, bare slått av «Hobbiten» av de internasjonale.

I likhet med forgjengeren har «Børning 2» fått blandet mottakelse av kritikerne. Vår anmelder Terje Eidsvåg ga filmen terningkast 3 og kalte den en «middels oppfølger med bedre biler enn manus». VG og Dagsavisens ga begge terningkast 4 og la vekt på filmens verdi som enkel og folkelig familieunderholdning.

LES ANMELDELSEN: Ujevnt rånesirkus

«Lat, dum og kvinnefiendtlig»

Strengest var kanskje Dagbladets anmelder som ga terningkast 2 og kalte filmen «lat, dum og kvinnefiendtlig»: «I «Børning 2» omtales kvinner gjennomgående som hjernedøde bimboer», skriver anmelderen som mener filmen er «omtrent så kvinnefiendtlig som det er mulig for kommersiell norsk underholdning å bli i 2016».

- Jeg skjønner ikke at han kan påstå noe sånt. Dette er en sjangerfilm med flere stereotypiske karakterer, og da blir det helt feil at han bare trekker frem kvinnene. Det er det samme som å si at man kan skildre menn på hvilken som helst måte, men når gjelder kvinner så må man passe seg, sier Elvedal.

Manusforfatteren har deltatt på flere av premierevisningene, og sier at tilbakemeldingene fra publikum har vært overstrømmende.

Rekordsalg på premieren

- Jeg har selv sittet i kinosalen og sett kvinner i salen le av de kvinnelige hovedkarakterene, da vet jeg at vi treffer noe. Vi har skrevet og laget en film for folket, og har fått kjempepositive tilbakemeldinger fra publikum. At de elsker filmen er det som betyr mest, sier hun.

Siden premieren sist onsdag har publikum strømmet til kinosalene. Bare på premieredagen ble det solgt 55 834 billetter, noe som ifølge distributør SF Studios er den sterkeste norske åpningsdagen noensinne. Forgjengeren solgte 36 976 billetter på premieredagen og endte opp med et totalbesøk på 384 000. Mandag hadde 208 000 publikummere sett «Børning 2».

Anne Elvedal kommer opprinnelig fra Hommelvik, men flyttet til Østlandet da hun var 19 år. Der utdannet hun seg til sykepleier og jobbet fem år innen psykisk helsevern, før hun satset på skrivingen. Hun utdannet seg til tekstforfatter ved Westerdals og har siden 2006 jobbet frilans.

Selv bilinteressert

- Jeg har alltid vært fascinert av menneskesinnet. Jeg har hatt stor nytte av erfaringen fra psykiatrifeltet, det har gitt meg perspektiver på livet og menneskene, sier hun.

Hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen og flere av skuespillerne var i Trondheim under førpremieren i forrige uke

I 2010 skrev hun sammen med Lise I. Osvoll manus for «Elias og jakten på havets gull» som vant Amanda-pris for beste barnefilm i 2011. Hun har også skrevet for barne-tv, krim og såpe. Akkurat nå jobber hun med flere prosjekter, som hun foreløpig ikke kan røpe så mye om. Men det dreier seg både om animasjon, action, grøsser og thriller for film og tv.

Å skrive manus til nettopp en bilfilm kom helt naturlig for Elvedal, som vokste opp med en svært bilinteressert far.

- Det var veldig spennende å kunne lage film fra et bilmiljø. Jeg har vokst opp i et bilglad hjem med en far som var aktiv innen veteranbilmiljøet, og har selv en forkjærlighet for gamle biler. Det er de som er tøffest.