Flere har reagert på at helseministerens rådgiver og tidligere leder av Fremskrittspartiets Ungdom, Atle Simonsen vitset om voldtekt av menn da han debuterte på stand-up-scenen i Stavanger lørdag kveld. Hele opptredenen la han ut på sin egen Facebook-profil. Men søndag skrev han en oppdatering på nettsamfunnet der han beklager hvis noen opplevde vitsen som støtende.

- Forutsigbart

Anders Holstad Lilleng, Adresseavisens anmelder av stand-up-show, mener imidlertid at Simonsen var i sin fulle rett til å tøyse om voldtekt.

- I prinsippet kan en komiker tulle om alt, også om voldtekt. Du har ytringsfrihet, og så lenge du tar ytringsfrihetsansvar er det ingen regler. Men skal det bli morsomt, handler det om hvordan man gjør det, om gjennomføringen. I Simonsens tilfelle var gjennomføringen temmelig dårlig, og vitsen var forutsigbar og ikke spesielt morsom. Han burde ha jobbet mer med framføringen, sier Lilleng.

«Voldtekt begått av damer – altså menn som har blitt voldtatt av damer. Hvordan foregår det? Hvordan går det an? Altså, det er jo slit nok for noen å få den opp når de har lyst! Har jeg hørt, har jeg hørt altså. Men det er jo mulig at de bare ble stive av skrekk», var noe av det han sa fra scenen.

- Krenkestorm

SV-politiker Hilde Mari Bjørke en av dem som har reagert negativt, og uttalte til NRK at vitsen gjør det vanskeligere for menn å anmelde voldtekt. Anders Holstad Lilleng synes det er feil å tillegge Simonsen for mye ansvar for dette – selv om han både er politiker og ansatt i helsedepartementet.

- Bjørke skårer et billig poeng på en dårlig vits som ville ha gått de fleste hus forbi om ikke Simonsen hadde publisert den på Facebook. Jeg ser på hennes reaksjon som nok et eksempel på «generasjon krenket», en generasjon som er krenket på egne og andres vegne – og som lager en krenkestorm. Etter mitt syn er dette en krenkestorm i et vannglass.

Lilleng tror balubaen er en etterdønning av Mannegruppa Ottar.

- Mannegruppas vitsing om kvinner var mye verre, og fikk mye oppmerksomhet. Da var det kanskje en kort vei å ta Simonsens vits til inntekt for en holdning der man tar lett på voldtekt.

- Underlig

NRK-personlighet og komiker Are Sende Osen mener også at det går an å tulle med alt – også voldtekt.

- Problemet til Simonsen er at vitsen ikke er morsom. Det er tydelig at fyren er politiker, og ikke komiker. Jeg synes det er litt underlig at han som politiker ikke skjønte at denne vitsen ville bli dårlig mottatt. Når det er sagt så synes jeg man kan tulle med alt, sier Sende Osen.

Osen viser til den amerikanske stand up-komikeren Louis C.K.

- Han kan vitse om absolutt alt, og komme unna med det fordi han er morsom. For det er ikke det at Simonsens «set up» er dårlig, det er reelt at flere menn anmelder voldtekt. Problemet er at han ikke greier å utvikle det til å bli artig.

Osen påpeker at dette var Simonsens første opptreden på en stand-up-scene:

- Ingen er vel supermorsomme første gangen. Mitt råd til Simonsen er stå på. Ikke gi deg, men «don't quit your day job».

«Krenkorama»: - Vi ser en oppblomstring av stand-up-komikere i Norge, og vi vasser derfor i dårlige- og halvdårlige vitser fra urutinerte komikere. Atle Simonsen er foreløpig en av dem. At han får hard medfart skyldes nok «krenkorama», «generasjon krenk» lar seg fort krenke både på egne og andres vegne. Og helst det sistnevnte, sier Anders Holstad Lilleng som anmelder stand-up-show for Adresseavisen. Foto: Kjell A.Olsen
Undres: - Jeg synes det er litt underlig at han som politiker ikke skjønte at denne vitsen ville bli dårlig mottatt, sier tv- og radiopersonlighet Are Sende Osen. Foto: Jens Søraa
Ny i gamet: Atle Simonsen, tidligere leder i Fremskrittspartiets Ungdom og helseministerens rådgiver, debuterte nylig som stand-up-komiker på en scene i Stavanger. - Han burde kansje ha ventet med å kringkaste showet sitt på Facebook til han fikk mer dreis på vitsene sine, mener Adresseavisens stand-up-show-anmelder Anders Holstad Lilleng. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix, NTB scanpix