Amerikanske Dream Theater har en stor og trofast fanskare over hele verden, og blir regnet som verdens viktigste progressive metallband. 20. og 21. februar kommer de for første gang til Trondheim, nærmere bestemt Olavshallen.

- Dette er litt uvirkelig for oss. Bandet er det største i sin sjanger, og når de spiller i Oslo Spektrum blir det utsolgt tvert. At vi får til dette i intime Olavshallen vil gjøre konserten meget spesiell, sier Stein Vanebo i Trondheim Conserts, som arrangerer konserten i samarbeid med Live Nation.

I januar starter bandet en turné for å feire 25-årsjubileet for albumet «Images & Words» fra 1992. Platen solgte 600 000 eksemplarer og er deres mestselgende så langt. På konsertene vil de fremføre albumet i sin helhet, i tillegg til nyere fanfavoritter, skriver bandet i en pressemelding.

Dream Theater ble dannet i 1985 under navnet Majesty. De er kjent for å briljere med sine tekniske ferdigheter, og med sin mektige hardtslående metall er de blitt mange teknikk-musikeres favoritt.

Ga ut rockeopera

Bandets progmetall kan beskrives som et kompromiss mellom 70-tallets proggrupper som Yes og Genesis, og Iron Maiden og Metallica et tiår senere. Sentralt i bandet er gitarist John Petrucci som skriver sangene og som flere ganger er blitt kåret til verdens beste i såkalt shredding, det å spille nærmest umulig fort på gitar uten å miste kontrollen.

Trondheim Jazzorkester er i selskap med verdens fremste jazzmusikere når de feirer Chick Coreas 75-årsdag i New York

Gruppa ga i januar ut sitt 13. album, «The Astonishing», en rockeopera i to akter bandet selv har beskrevet som en «retrofuturistisk postapokalyptisk dystopi».

Handlingen finner sted i året 2285 og vi følger en gruppe rebeller, anført av Gabriel (også kjent som «The Astonishing»), som vil velte det onde imperiet der maskiner har tatt over alle arbeidsoppgaver, og all musikk er blitt redusert til elektronisk støy.

I likhet med mange av bandets album gjorde platen det godt på norske salgslister, og gikk inn på en andreplass på VG-lista, kun slått av Sivert Høyem. Likevel var det bare to norske aviser som anmeldte platen.

12 mill. solgte plater

- Musikken de spiller er såpass avansert at det ikke er mulig å gjøre en kjapp anmeldelse. Det krever mer. Men de som liker dem, er veldig dedikerte og reiser gjerne etter dem for å få med seg flere konserter. For mange er bandet noe av det største i verden, sier Vanebo.

Gjennom sin 30 år lange karriere er Dream Theater blitt Grammy-nominert flere ganger. Til sammen har de solgt mer enn 12 millioner plater verden over.

- Vi har hatt Dream Theater på ønskelista lenge, men vi har tenkt at det ville være umulig før vi får en storhall i Trondheim. Vi har fått god hjelp fra Olavshallen for å realisere dette, sier Vanebo.

Bransjeskada punker med balltre. Du føkker ikke med bandet til rockemanager Steinar Vikan (54)

I tillegg til Petrucci består gruppa i dag av John Myung (bass), James LaBrie (vokal), Jordan Rudess (keyboard) og Mike Mangini (trommer). Konsertene i Trondheim er en del av en turné som starter i Roma 30. januar, og tar dem videre til blant annet Stavanger konserthus og Oslo Spektrum.

Billettene legges ut fredag. Forsalg via Trondheim Concerts Facebook-sider torsdag.

- Vi har hatt Dream Theater på ønskelista lenge, men vi har tenkt at det ville være umulig før vi får en storhall i Trondheim, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts. Foto: Mariann Dybdahl