Etter at Berlinfilharmonien fylte Røros kirke 1. mai og konserten ble sendt på TV i flere verdensdeler, er det videre samarbeidet mellom orkestret og Vinterfestspill i Bergstaden allerede godt i gang.

Begeistringen etter konserten på Røros var stor og mange snakket om å videreføre samarbeidet med Berlinfilharmonien.

Konstknekt er navnet på samarbeidsprosjektet som publikum får oppleve under festivalen på Røros i mars. Da kommer fire musikere fra Berlinfilharmonien for å spille sammen med unge, norske talenter som er spesielt valgt ut for å videreutvikle seg som musikere sammen med et av verdens aller beste orkestre.

16-årig Trondheims-talent

- De fem var i Berlin og spilte sammen med fire musikere fra Berlinfilharmonien tidlig i november, og hadde stort utbytte av det, forteller Bjørn Nessjø, festivalsjef for Vinterspill i Bergstaden.

Han og Konstknekt-prosjektets styreleder, Erling Dahl jr., fulgte musikerne på nært hold. Den eneste trønderen blant de fem er fiolinisten Joakim Røbergshagen. Han er  snart 16 år og atskillig yngre enn de fire andre, som er i alderen 20-22 år.

Røbergshagen er også den yngste studentene på utøvende musikk på NTNU.

Tidligere i år fikk han Arve Tellefsens musikkpris på 100 000 kroner.

- De opplevde det å spille med Berlin-musikerne omtrent som jeg ville gjort hvis jeg skulle spilt med Mick Jagger da jeg var i slutten av tenårene, sier Nessjø.

Flere samlinger

Men de norske talentene hadde med seg kunstnerisk leder i Trondheimsolistene, Øyvind Gimse, og etter hvert spilte de sammen som likeverdige musikere. Berlinfilharmoniens sjefdirigent Sir Simon Rattle kom også på besøk.

Konstknekt-prosjektet, der Kavlifondet er en sentral samarbeidspartner, fortsetter med en samling på Røros tidlig i februar. De unge, norske musikerne og de etablerte tyskerne er også invitert til å spille sammen under en kammermusikkfestival i Tyskland i juli.

- Deretter velger vi ut fem andre talenter som får det samme tilbudet i 2018 og fem nye i 2019. Vi håper opplegget kan fortsette også i årene deretter, sier Bjørn Nessjø.

Bjørnov og bestillingsverk

Navnet Konstknekt kommer fra gruveterminologien på Røros, der en konstknekt var en ikke fullt utlært håndverker som fortsatt lærte av mestrene. Noe av målsetningen er å lære opp norske orkestermusikere. Norsk musikkutdanning skaper en rekke solister, mens det ofte er utenlandske musikere som får plass i orkestrene. Prosjektets fulle navn er Konstknekt - Kavlifondets og Vinterfestspill i Bergstadens Orkesterakademi.

Vinterfestspillene har nettopp offentliggjort programmet for årets festival, der en tysk stjernekvartett, en finsk munnspillkvartett og Ingrid Bjørnov er blant musikerne.

Vinterspill i Bergstaden 2017 blir arrangert 16.-19. mars og byr blant annet på den tyske stjernekvartetten Artemis og munnspillkvartetten Sväng fra Finland. Ingrid Bjørnov står i spissen for den årlige populærkonserten.

Fjøsfest på Glåmos

Musikerne som deltar i Konstknekt-prosjektet skal opptre ved flere anledninger.

Et bestillingsverk av den danske komponisten Bent Sørensen, festivalkomponisten under årets kammermusikkfestival i Trondheim, er også blant hovedattraksjonene. Verket urfremføres under åpningskonserten i Røros kirke.

Ny arena i år er gården til ordfører Hans Vintervold i Glåmos. Der blir det fjøsfest med gamle og nye folketoner.

Nært hold: Festivalsjef Bjørn Nessjø (t. v.) og styreleder for Konstknekt-prosjektet, Erling Dahl jr., har nettopp vært i Berlin og fulgt møtet mellom unge, norske musikere og etablerte orkestermedlemmer på nært hold. Foto: Geir Tønset