- Vi er ganske enkelt for få, og det er vanskelig å få med flere, forteller Hans Olav Drange, formann i koret.

Da de ble stiftet 10. mai 1874, var det som koret til KFUMs Ynglingeforening med organist Lindemann som første dirigent. I 1918 skiftet de navn til Trondhjems Mandskor. Den første konserten etter navneskiftet fant sted 26. januar 1919 i Nidardsomen.

Ifølge Drange har koret spilt en betydelig rolle i Trondheims musikkliv både før og etter andre verdenskrig.

- Koret hadde en veldig god periode etter krigen. Midt på 1950-tallet var det inntaksstopp, da var det 80 medlemmer. Siden har det bare gått nedover, sier Drange.

Korfilm ga oppsving

På starten av 2000-tallet hadde koret igjen et oppsving. Trolig på grunn av interessen rundt Knut Erik Jensens dokumentar om Berlevåg Mannsangforening, «Heftig og begeistret» fra 2001, fortalte Per B. Helland, daværende talsmann for koret, til Adresseavisen i forbindelse med 130-årsjubileet i 2004.

- Det er ikke bare vi som sliter med rekrutteringen, det gjelder alle kor. Det har dukket opp mange nye interesser, og det er flere som kjemper om fritida til folk, sier Drange.

Ifølge NRK har selv Berlevåg Mannsangforening problemer med å rekruttere nye medlemmer.

I sommer var trondheimskoret bare 8–9 stykker, og de skjønte hvor det bar. Intensiv rekruttering i løpet av høsten har ført til at de i dag er 14. Gjennomsnittsalderen er cirka 76 år. Den eldste er 89, den yngste i 30-årene.

Ned med flagget til topps

- Det har vært en revitalisering av koret i høst, vi ville gå ned med flagget til topps. Men det blir ganske tynt med 14 stykker fordelt på fire stemmer. Ideelt burde vi ha vært over 20. Mange har falt fra de siste årene, enten ved at de har gått bort eller blitt syke, sier Drange.

Koret skal ha årsmøte i februar, og da skal de beslutte om de skal hangle videre eller legge ned.

- Min innstilling er at koret legges i dvale, men vi får se hva vi blir enige om.

- Er det vemodig at det nå kan være over?

- Det er ikke bare vemodig, det er regelrett trist. Vi skulle ønske det gikk an å fortsette. Vi har et godt fellesskap, og vi liker å synge sammen. Men vi kan ikke trylle. Hvis du ikke har noen som kan synge, hjelper det ikke om det er aldri så mye vilje.

Den siste konserten

Drange har selv sunget i koret i fem år. Noen av høydepunktene har vært konserten i forbindelse med 140-årsjubileet i Frimurerlogen i 2014 og korturen til Krakow året etter. Og selvsagt den tradisjonelle julekonserten i Lademoen kirke hver andre søndag i advent.

Sammen med sin faste dirigent Arne Heggelund er koret søndag tilbake i kirka, i det som kan bli deres siste konsert.

- Vi inviterer alltid med oss andre kor. Denne gangen er det seks kor inkludert oss, og i tillegg en pianist fra musikkskolen. Vi fremfører tre, fire sanger hver etter eget ønske, og så avslutter vi med en felles sang. Slik vi alltid har gjort.

Adventskonsert med Trondhjems Mandskor i Lademoen kirke søndag klokken 18.

Koret har eksistert siden 1874. Her fra deres konsert i Hospitalskirken onsdag denne uka. Foto: Kim Nygård