- Ideen kom fra et ønske om å gjøre noe mer enn å bare komme og si «hei, hallo, dette er det vi har gjort siden sist». Vi vil heller skape noe unikt der og da, sier Snorre Valen.

Trondheimstrioen er ett av navnene fra fredagens siste artistslipp fra Trondheim Calling, men de gjør noe ekstra ut av konserten på Rockheim fredag 3. februar. Da vil de nemlig spille utelukkende nykomponert musikk – og til og med spille inn liveplata «/\4» i samme slengen.

Panikk

- Det er et prosjekt som har ført til varierende grad av panikk innad i bandet, humrer Valen, kjent SV-politiker som også er musiker med fartstid også fra andre band som Gallery, Peevish Penfriend og Pekka Volt.

Forslaget ble møtt av det bandkollega Jørgen Meyer kaller et «insta-nei».

- Mitt første svar var «nei, nei, det skjer ikke!». Men ett døgn senere hadde han overtalt oss, typisk nok. Så du kan vel si at vi er på tynn is enn så lenge. Det kan bli bra og det kan bli helt ræva. Ingen av oss vet, men det blir i alle fall en annerledes og artig greie, sier Meyer, som forteller at bandet starter for alvor etter jul, med nøyaktig én måned på seg til å lage 45 minutter musikk.

Ikke noe å melde

Nylig slapp Amish 82 ep-en «/\3», et samarbeid med jazzvokalist Kirsti Huke og det første livstegnet på plate siden 2012-albumet «So We Must Meet Apart». Valen forklarer at bandet, etter å ha gitt ut mye på kort tid, ikke lenger følte de hadde noe å melde. En impulskonsert sammen med Huke for noen år siden ble imidlertid til et mer formalisert samarbeid, og de fem låtene er resultat av grundig arbeid over en toårsperiode. Samtidig signaliserer det en ny og mindre utadvendt side ved bandet.

- Ep-en er nok, for å være ærlig, ganske tung å høre de første par rundene. Men det var sånn vi ville ha det denne gangen, sier Valen. Han mener Amish 82 alltid har vært et band det er vanskelig å kategorisere, med flere ulike uttrykk.

- På konsert har vi prøvd å være mest mulig publikumsvennlige, samtidig har vi hatt et ganske «artsy» uttrykk på plate. Og det ble stadig mer disko live mens platene ble særere, sier Valen.

Lover festplate

Meyer forklarer utviklingen med at bandet tok en pause fra å holde konserter.

- Tidligere laget vi alltid musikk med konsertene i bakhodet. Å frigjøre seg fra det har åpnet et annet spekter, og det har vært godt, mener han. I løpet av de siste årene har trioen opparbeidet seg et bibliotek nye låter, såpass forskjellige i karakter at de følte det var riktig å sortere det i flere utgivelser over tid. Livealbumet blir derfor ikke siste utgivelse fra Amish 82 i nær framtid. De kan for eksempel love en ep med Andreas Elvenes (The School, BC) som vokalist og sannsynligvis også en instrumentalutgivelse.

- Vi ønsker heller å dyrke den elektroniske musikken som kunstform enn å maksimere den kommersielle appellen. Det er sikkert veldig politisk korrekt å si, men det er sant for oss, mener Valen.

Men det kommende livealbumet? Der blir det fest.

- Det blir musikk laget spesielt for anledningen – som er seint fredag kveld. Det blir fest, ikke stoler og hysjing, lover Valen.

EDM-ensretting

Siden sist bandet var i offentligheten og traff P3-segmentet blant annet gjennom singelen «Crocodile», har populariteten til elektronisk musikk eksplodert. I dag domineres hitlistene av EDM.

- Det er bare artig! Men slike ting går i bølger, folk spådde rockens død på 90-tallet også. Gitarene kommer nok tilbake igjen. Én ulempe er likevel at den elektroniske musikken er blitt mer ensrettet, de eksperimentelle miljøene og artistene blitt mindre synlige enn for ti år siden, mener Valen. Meyer er mer skeptisk til EDM-bølgen.

- Jeg har registrert det, men personlig driter jeg i sånne strømninger. Jeg er en lettirritert type, og lar meg provosere av konsensus i musikken. Hva er vitsen med å høres ut som alle andre? Som musiker prøver jeg å lage lydsporet til livet mitt, og da orker jeg ikke at det skal høres ut som alt annet som spilles på radio.

- Jeg har jo lært meg å lage tropical house jeg også. Men den musikken forlater aldri studio, ler Meyer.

Trondheim Calling slipper i dag 19 artistnavn. I tillegg til Amish 82, presenterer festivalen også Mikhael Paskalev, Kråkesølv, Broen, Baya, Bloody Beach, Chris Holsten, Fight The Fight, Hanne Hukkelberg, Hear Me Roar, Invader Ace, Kim Olve Breistrand, Kjartan Lauritzen, Marie Sahba, Skóg, Spielbergs, Temporary, Thea & The Wild og Untzheimer.