Stykket er allerede solgt til 19 land og skal nå settes opp av Riksteateret. De skal på turné over hele Norge og spiller blant annet seks steder i Trøndelag.

Stykket heter på norsk «Kollaps i kulissene» og handler om en gruppe amatørskuespillere som endelig har fått sjansen til å sette opp et teaterstykke.

- Stykket skuespillerne setter opp er egentlig et alvorlig stykke om et mord skrevet av en kjent forfatter. De satser stort. Endelig har de funnet et stykke som passer til antall skuespillere i troppen. De er ikke helt i mål når premieren kommer, men de er klare til å spille. De mener de har en annen glød å tilby publikum enn instutisjons-teatrene. De prøver så godt de kan, men det skjer mye galt underveis. Likevel er de fast bestemt på å fullføre, forteller skuespiller, Jan Martin Johnsen.

Johnsen spiller to roller i stykket i sin første turné med Riksteateret.

Å spille dårlig

Alle skuespillerne i stykket skal altså ikke bare spille en rolle i et stykke, men også spille en amatørskuespiller med høye ambisjoner.

- Hvordan er det for en rutinert skuespiller å skulle spille dårlig?

- Vi skal jo spille en amatørtropp som har fått mulighet til å samarbeide med Riksteateret til å sette opp et helt stykke. Vi har egentlig ikke fokusert noe på at vi skal spille dårlig, vi har fokusert mer på å spille noen som virkelig vil få det til, men som ikke klarer det. Det ligger mye humor der, mener Johnsen.

Umiddelbar respons

Jan Martin Johnsen liker godt å spille i komedier, slik forestillingen han nå skal være med i er.

- Komedier er fanstastiske å spille i! Det handler litt om at man får en umiddelbar respons. Hvis folk ikke ler, er det ikke bra. Hvis folk ler, da er det morsomt og bra. Det liker jeg, sier Johnsen.

- Har det hendt at folk ikke har ledd når du opptrer?

- Å ja, mange ganger! En av mine verste opplevelser var i Trondheim for mange mange år siden, da jeg holdt på litt med stand-up. Jeg hadde en opptreden på et nyåpnet utested som ikke finnes lenger, Posepilten het det. Det var absolutt ingen som lo. Det var helt grusomt! Heldigvis er det jeg som ler av det i dag, sier Johnsen.

Flere tusen har gjort det allerede. Stem på årets nominerte til Ut-awards her

Jan Martin Johnsen elsker å spille i komedier, men er alltid nervøs for om folk kommer til å le. Foto: Emilie Rydning
I "Kollaps i kulissene" går det aller meste galt.