Solveig Hareide (34) har alltid vært fascinert av friske oldinger. Selv tror hun at hun vil bli 100 år. Minst.

Sjokolade kan redusere demensrisiko

- Mange i slekta er blitt det. Genene er gunstige. Under arbeidet med tv-serien «Evig ung» tok jeg en gentest ved St. Olavs Hospital. Den fortalte at jeg har liten risiko både for Alzheimers sykdom og hjerte- og karsykdommer.

Hareide regner ikke med å blåse ut ei bursdagskake med 150 lys, men tror det kan komme til å skje hennes barn.

Toppforsker mener hjernetrening gir uante muligheter til å reparere hjernen

I vitenskapsserien «Evig ung» utforsker programlederen hva hun kan gjøre for å holde seg frisk og bli riktig gammel. Vitenskapsserien er på fem episoder og starter på NRK 1 torsdag.

Nye muligheter

Gjennomsnittlig forventet levealder for nordmenn har økt med 30 år siden 1900. Dette går for sakte, mener mange. Rissværingen Kissi Brødreskifts enkle oppskrift på å bli riktig gammel er å drikke vannet hun har kokt potetene i. Forskningsmiljøer, særlig i USA, går adskillig lenger. Det brukes store penger på å nærme seg dette store spørsmålet på vitenskapelig vis. Genteknologien har åpnet helt nye muligheter til å forstå hva som skjer i cellene i menneskekroppen når alderen melder seg.

Mens det er spinkelt med forskning på bekjempelse av aldring i Norge, er det desto mer i USA.

Google støtter

- Vi besøkte en festival med folk som tror de skal leve evig. Det er nærmest en religiøs bevegelse, der vitenskapen er religionen, forteller journalisten i NRK Viten-redaksjonen.

Bevegelsen mener nanoteknologi, genredigering og organdyrking skal hjelpe oss å bekjempe aldring. En del av aldringsforskere utfører eksperimenter på seg selv og lever ekstremt. Google har også engasjert i temaet og står bak selskapet Calico som har som mål å bekjempe aldring og aldersrelaterte sykdommer. Noen pengesterke tyr til plan B som er å la seg fryse ned etter døden, i påvente av at vitenskapen en dag skal klare å vekke dem opp igjen.

I andre episode tar Hareide for seg hva vi kan gjøre selv for å bremse farten på forfallet. Der møter vi møte godt voksne deltakere i det store NTNU-styrte prosjektet Generasjon 100 som studerer hva trening kan gjøre med en gammel kropp.

I løpet av serien bidrar en rekke forskningsmiljøer i Trondheim, blant annet Cerg, Norsk Hjernesenter og HUNT.

Ingen mirakeloppskrift

Hareide møter også folk som er blitt over 100 år og prøver å finne ut hva som er deres hemmelige oppskrift.

- Jeg ble imponert over de gamle vi møtte. De var veldig oppegående. Ingen av dem hadde noen klippefast tro på hva som hadde gjort at de levde så lenge og var så friske. Forklaringen er nok heller i genene, sier Solveig Hareide.

Tenåringsforeldre er ikke lenger teite

Studiet av genene til eldgamle kan fortelle spennende ting om prosessene som styrer aldring og sykdom. Genteknologi gjør det mulig å klippe og lime i gener i håp om å få ønskede effekter. Fjernsynsserien tar også for seg hva ernæring og livsstil kan ha å si for aldringsprosessen. Eksperimenter på dyr viser at vitaminer og proteiner kan forlenge livet dramatisk. Forsøk på mus viser at ungt blod i en gammel kropp kan gjøre underverker.

I siste episode er Hareide på jakt etter hva vi kan gjøre for å holde hjernen ung.

Medisiner mot aldring

Selv har ikke Solveig Hareide tenkt å legge om livsstilen drastisk etter alt hun har lært under arbeidet med serien.

- Jeg må trene med høy puls litt oftere. Ellers blir det som før.

Hareide tror genteknologiske løsninger mot aldring ligger et stykke inn i fremtiden. Hva som kan gjøre med menneskekroppen kolliderer også fort med vanskelig etiske spørsmål.

- Det jeg tror vil komme, og det ganske fort, er medikamenter for å eldes saktere, sier programlederen. Hun avslutter serien med å gjøre et eksperiment på seg selv som skal gi henne evig liv.

- Da har du kanskje satt i gang med pensjonssparing?

- Nei. Det har jeg ikke tenkt på ennå!

Programleder Solveig Hareide vil leve lenge og tror genene er på hennes side. Fra venstre bestemoren Sonja Aase Halvorsen, Solveig Hareide, moren hennes Margrethe Hareide og Solveigs datter Signe Toftaker (2) . Foto: Erlend Lånke Solbu/ NRK