1. Det ligger et dobbelt jubileum bak Russisk Vårkonsert med Sør- Trøndelag Orkesterforening i Frimurerlogen søndag.

20 år som dirigent: Tormod Knapp har ledet Sør Trøndelag Okresterforening i de siste 20 år.

Drivkraften Tormod Knapp har vært orkesterets inspirerende og humørfylte dirigent i 20 år, og orkesteret kan samtidig feire 70 år. Selve det 60 musikere store Sør-Trøndelag Orkestererforening ble ikke startet før 2003, men det ligger en innfløkt forhistorie her.

Trondhjems Handelsstands Forenings Orkester ble etablert i 1947. Amatørorkestret skiftet senere navn til Trondheim Byorkester. I 2003 ble de sammenslått med Midt-Trøndelag Symfoniorkester. Det sammensatte orkestret arvet MTS's dirigent Knapp – og fikk navnet Sør-Trøndelag Orkesterforening.

På jubileumskonserten er Seiki Ueno fiolinsolist i programmet som teller Benjamin Brittens «Russian Funeral» og Henning Sommerros «Russisk suite» i tillegg til Dmitrij Sjostakovitsjs symfoni nr. 5.

90, men 1000 år

Jubilant i stadig fornyelse. Det er lenge siden disse sangerne preget Nidarosdomens guttekor. Bildet er fra 1963. Søndag holder koret jubileumskonsert i Nidarosdomen.

2. Nidarosdomens guttekor markerer at det er 90 år siden de ble organisert på nåværende vis i 1927 (men koret kan spores tilbake tusen år i tid). På jubileumskonserten i Nidarosdomen søndag hedres korets tidligere dirigent Ludvig Nielsen med satser fra verket Te Deum. I tillegg framføres Puccinis Messa di Gloria.

Kunstprosjekt Huseby

3. Torsdag kveld åpnet «Forandringer i det norske landskapet» i Senter for samtidskunst, en retrospektiv utstilling med duoen Anna Carin Hedberg og Ebba Moi. Her presenteres fem kunstprosjekter utført i perioden 2003 – 2017, inkludert det nyeste «Plattform Huseby» som er gjennomført denne vinteren i samarbeid med ungdommer fra Huseby ungdomsskole.

Teaterkonsert for barn

4. Gullfrosken er navnet på Fabularium Produksjoners interaktive teaterkonsert som vises på teaterhuset Avant Harden lørdag og søndag dag.

Familieforestillingen passer for barn mellom fem og ti år, og skuespiller Andreas Medbøe Thoresen har selskap av musikerne Tone Åse og Bergmund Waal Skaslien på scenen.

S.I.T. i det grønne

5. Studentersamfundets Interne Teater (S.I.T.) satser i år på klassikeren Frokost i det grønne av Fernando Arrabal som hadde premiere onsdag og spilles på Knaus hver kveld frem til neste torsdag.

Sjefen stjeler scenen

Sjefen spiller selv: Bjørn Krokfoss har med seg sin sextett på Krokens jazzkafe lørdag.

6. På Kroks jazzkafé på Olavspuben lørdag stoler de, med god grunn, på egne krefter. Bjørn Krokfoss sextet spiller. Andre gode jazztilbud denne helgen er Christian Wallumrød ensemble fredag kveld på Dokkhuset, og Lage Lund trio samme sted lørdag.

Konserten med best utsikt

Høyt oppe: Erlend Ropstad spiller på byens høyest plassert scene lørdag kveld.

7. Astrum Unplugged er en ny konsertserie etablert i skybaren på Clarion Hotel & Congress på Brattøra. Først ut er en akustisk solokonsert med Erlend Ropstad lørdagkveld.

Utsolgte hus

Feirer 40 år: Mezzoforte ble startet for 40 år siden i år, og jubileumsturneen tar dem blant annet til Nidelven bar og scene.

8. Det er 34 år siden islandske Mezzoforte hadde sin største internasjonale hit med «Garden Party». Fusionveteranene står for vårens høydepunkt på Nidelven bar og scene, med for lengst utsolgte hus lørdag og søndag.

Solo: Janove har begynt sitt nye musikalske liv uten Kaizers. Møtes igjen: Duoen Unni Wilhelmsen og Henning Kvitnes spiller i Olavshallen.

De er ikke alene om å ha solgt ut i Trondheim denne helgen. Kometen Kristian Kristensen spiller for en utsolgt storsal i Studentersamfundet lørdag, samme kveld feirer Janove sitt første soloalbum på utsolgt konsert i Byscenen, mens duoen Unni Wilhelmsen og Henning Kvitnes har solgt ut Olavshallen søndag kveld.

Humor i Olavshallen

Tilbake i byen: Vår anmelder var svært begeistret for Erlend Osnes «Av familiære årsaker» da det ble fremført på Blæst.

9. Lørdag tar Erlend Osnes sitt bejublede og personlige show «Av familiære årsaker» tilbake til Trondheim, for to utsolgte show i lille Sal i Olavshallen.

LES VÅR ANMELDELSE: Et komisk gjennombrudd

I nasjonalromantisk drag: Bjarte Hjelmeland kan oppleves «I lånte fjær» lørdag.

I Storsalen samme kveld styrer Bjarte Hjelmeland med forestillingen «I lånte fjær» som brakte ham Komiprisen 2016. I skrivende stund er den noen billetter igjen der.

Kjempen på kino

10 Årets åpningsfilm på Kosmorama, Kjempen , er klar for vanlig kinovisning og blant fredagens premierefilmer i Trondheim. Rar, men fint og originalt om å være utenfor og annerledes, i løfterik svensk debutfilm

LES OGSÅ ANMELDELSEM AV DENNE PREMIEREFILMEN: Mye friskt og bra med «Oscars Amerika»

Åpnet hus hos symfoniorkestret

Bismarck på familiedag: Symfoniorkestret byr inn til åpent hus og familiekonsert med pingvinen Bismarck.

11. Lørdag formiddag kan barn i de fleste aldre blåse, stryke, tromme eller dirigere sammen med Trondheim Symfoniorkester i Olavshallen. Dette arrangementet over flere timer har gratis adgang, og blir etterfulgt av familiekonsert dirigert av Torodd Wigum og med pingvinen Bismarck (Hans Petter Nilsen) som spesiell gjest. Til konserten må man nok ha billett.

Mere blod!

Blod i mikroskop: Lørdag er blod i fokus i Barneuniversitetet.

12. Barneuniversitetet byr på en av helgens godbiter på hovedbiblioteket lørdag formiddag, da en av landets beste forskningsformidlere, Jostein Hagunset fra Medisinsk fakultet, snakker om «Blodet vårt», spesielt for barn fra seks til ni år.

Synes du blod er ekkelt? Synes du blod er skummelt?

Du skal få se hvordan blodet ser ut med kjempestor forstørrelse. Du skal få vite hvorfor vi har blod og hva slags oppgaver blodet har i kroppen – og hvorfor myggen er så interessert i blodet vårt heter det blant annet i introduksjonen.

Arrangementet er gratis, men gratisbilletter må hentes ut fra Hoopla.

Vandring i middelalder

På tur i middelalderbyen: Søndag er det omvisning i den faste utstillingen i Vitenskapsmuseet.

13. Søndag formiddag har kunsthistoriker Kirsten Stabel omvisning i Middelalderutstillingen på Vitenskapsmuseet, en vandring fra vikingtid til middelalder som omhandler så vel konger og helgener som mannen i gata.