- De er alle laget med kjærlighet til norsk natur, og til fjellet. Ja, til selve livet. Jeg tror jeg ble forelsket i livet på nytt det året jeg sprang rundt i fjellet. Kjolene ble min redning etter en vanskelig periode i livet mitt, forteller designeren som så for seg glitrende, vakre kjoler hver gang hun vendte nesa hjem etter en fjelltur. Det gikk ikke lang tid før hun var i sving med å kreere en rekke kjoler med tydelige avtrykk fra de mange fjelltoppene hun hadde vært på. 12 av kjolene er inspirert av Jotunheimen og er utgangspunktet for boken hun tenker å skrive om kjoleprosjektet.

Som en lang, slank og glitrende isbre

- Galdhøpiggen og Glittertind, alle de store fjelltoppene er representert. Glittertind har en lang, slank isbre, derfor ble det til en lang og smal silkekjole, og med et slør på den ene siden fordi det var så mye vind den dagen jeg gikk på Glittertind, sier Thorsø som i flere år har grublet på muligheten for å fortelle om kjolenes historie og hvorfor de ble som de ble.

Tok kjolene med seg tilbake

- Alle «skattene» mine skal gjemmes i en perm, og jeg vil dele mine innerste tanker og opplevelser fra disse fjellturene. Det handler om å formidle det jeg har sett av norsk natur, og i tillegg bevare alle inntrykkene, sier Thorsø. Hun har dratt tilbake til flere av inspirasjonsstedene for å fotografere kjolene i de omgivelsene der hun en gang hentet inspirasjon til hver enkelt kjole.

- For å ta ordentlige bilder til boken er det viktig å dra tilbake til inspirasjonskilden, i alle fall de aller fleste. Og det betyr at boken også vil inneholde både flora og fauna fra fjellet. Det er mange arter i Jotunheimen som preger kjolene. Kjolene har fått sin design etter formen på fjellene, breene og innsjøene, forteller Thorsø.

Blinkende «snøkrystaller»

- Den blågrå kjolen er «Svelnosbrean». Alle «flakene» i denne kjolen illuderer bresprekkene og vannet som renner på breen. Det er Swarovski-krystaller som blinker på kjolen, og det er jo som når iskrystaller blinker i alle mulige blåfarger på en isbre. I tillegg har jeg lagt inn litt blomster rundt halsen og ermene. Issoleie er en blomst som vokser opp mot 2300 meter over havet, så det var naturlig å flette inn den i kjolene mine, sier Thorsø.

Denne kjolen heter Svellnosbreen. - Den glitrer som en isbre, sier Nina Thorsø som har designet og sydd 12 kjoler inspirert av fjelltopper i Norge. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Kjoler laget etter inspirasjon fra fjellturer. Bilder av 12 haute couture-kjoler designet og sydd av Nina Thorsø. Kjolehistorien skal nå bli bok. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen